2024. március 28., csütörtök

Helyzetbe kell hozni 150 ezer fiatalt

Szabadkáról indult el a Fiatal Vállalkozók Karavánja

A Szerbiai Gazdasági Kamara ifjúsági vállalkozásokkal foglalkozó tanácsa, az Ifjúsági Gazdasági Fórum és a Szerbiai Egyetemi Konferencia a gazdasági minisztérium támogatásával indította útjára a Fiatal Vállalkozók Karavánja 2016 elnevezésű programját, amelynek célja a fiatalok vállalkozásra való serkentése.

Az idei évet egyébként a szerbiai kormány a vállalkozások évének kiáltotta ki, ami azt jelenti, hogy az új vállalkozások segítését prioritásként jelölték meg. A karaván célja a fiatalok megismertetése a cégalapítás lehetőségeivel, rámutatni, mekkora potenciál is rejlik a vállalkozásokban. Jelen pillanatban hozzávetőleg 150 ezerre tehető azoknak a 24 évnél fiatalabbaknak a száma, akik nem is dolgoznak és nem is tanulnak, őket kell megmozgatni, mert egy ország ekkora erőforrást nem hagyhat elkallódni.

A Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamarában, amely a karaván első állomásának adott otthont, Slobodan Vojinović, a kamara elnöke elmondta, a közönség soraiban végzős középiskolai és egyetemi hallgatók ülnek, akiknek húsz sikeres fiatal szabadkai vállalkozó tart előadást. A hallgatóság megismerkedhet az üzleti terv készítésének részleteivel, illetve a pályázatok, projektumok írásával is.

Kiemelte, a szabadkai kamara úttörőnek számít a vállalkozásfejlesztés tekintetében, még 2008-ban kiadtak egy könyvet, amely ezzel kapcsolatos útmutatóként szolgál az érdeklődőknek.
Nermina Ljubović, a Szerbiai Gazdasági Kamara munkatársa arról beszélt, hogy mindenképp meg kell mozgatni a 150 ezer gazdasági értelemben inaktív szerbiai fiatalt, hiszen ez éppen az a nemzedék, amely lendületével, ötleteivel, újításaival nagyban hozzájárulhat a társadalom fejlődéséhez. Ő is pozitívan szólt arról, hogy a kormány az idei évben a vállalkozásfejlesztést helyezte előtérbe, és hozzátette, a kamara, az új törvény által rárótt kötelezettségeinek eleget téve, hamarosan szolgáltatások egész sorát indítja be a fiatal vállalkozók segítésére.
Mint mondta, céljuk ezen a téren hosszú távú, és bízik benne, hogy néhány év múlva elmondhatják majd, hogy ennyi és ennyi vállalkozás indult, amelyek ennyi és ennyi munkahelyet biztosítottak.

Dušan Korunoski, a gazdasági tárca tanácsadója arra tért ki, hogy az elmúlt húsz évben ez az első alkalom, hogy egy kormány nem a meglévő erőforrások elosztására, hanem az elsődleges termelésre, a vállalkozásfejlesztésre helyezi a hangsúlyt, ami nem a kis vegyesboltok és műhelyek nyitását jelenti, hanem innovatív vállalkozásokat, amelyek később is megállhatják helyüket a piacon. Kiemelte, a népesség öt százalékának van kapacitása arra, hogy valamilyen innovációt indítson útjára, egyben pedig vállalja az ezzel járó kockázatokat is. Ez a minisztérium számára nem pénzkiadással járó tevékenység, a karaván során a fókusz az érdekeltek mentori támogatásán és képzésén van, a cél, hogy ez a nemzedék esélyt és lehetőséget kapjon ötletei valóra váltásához.

Nikola Nešković, az Ifjúsági Gazdasági Fórum projektmenedzsere elmondta, céljuk az, hogy a vállalkozások beindításával a fiatalok az önfoglalkoztatást is serkentsék, egyben munkahelyeket is teremtsenek, ezzel pedig hozzájáruljanak a munkanélküliség csökkentéséhez. Céljuk kedvező üzleti légkör kialakítása a fiatalok részére.

A karaván Szabadka után Újvidéken, Kragujevacon, Novi Pazarban, Nišben és Belgrádban mutatkozik be.

Azok, akik nem voltak ott a szabadkai rendezvényen, de vannak ötleteik, amelyekhez támogatást keresnek, pályázhatnak az Ifjúsági Gazdasági Fórum honlapján, amelynek címe: www.pfm.rs.