2024. április 23., kedd

Továbbra is napirenden a víz

A kishegyesi Kis Komunál Kft. 4 utcában helyezett le új vízvezetéket – Nagyobb hangsúlyt kap a közeterületek karbantartása és a szemétszedés

A Kis Komunál Kft. tevékeny évet tudhat maga mögött. A lakosság szempontjából legjelentősebb munkát a vízvezeték hálózaton végezeték, de tevékenységi körük nem merül ki ebben. Kormányos Levente, a vállalat igazgatója az eredményekről és a tervekről szólva három részre osztotta a tavalyi év beruházásait.

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

Kormányos Levente (Lakatos János felvétele)

- Első helyen a vízhálózat javítását és felújítását emelném ki. Több utcában, mint pl. az Szivaci úton, az Iparos utcában, a II. Rákóczi Ferenc utcában és a Fő utcán végeztünk vízvezeték cserét. Emellett sor került egy közel 300 méteres fővezeték kiépítésére is, a Híd és a Fehér Ferenc utcák között. Kisebb-nagyobb javításokat végeztünk olyan háztartásoknál is, amelyeknél a bekötés nem a fővezetékről valósult meg, hanem a szomszéd portáján keresztül. Második helyen említeném nagyobb projektumként a piactér újra téglázását, valamint a piacparkoló és környékének rendezését. Harmadik a zöldterületek karbantartása. Úgy gondolom, hogy a tavalyi évben jobban odafigyeltünk erre, mint korábban. Sűrűbben tudtunk kasználni nagyobb területeket, mint az előző években – számolt be Kormányos.

Az idei év eleji enyhe időjárás lehetővé tette, hogy a Kis Komunál folytassa a terepi munkát. Az igazgató elmondása szerint a fő hangsúlyt az atmoszférikus vizek elvezetése kapta.

- Több utcában is nagy erőkkel dolgozunk a vízelvezető árkok kiépítésén. Ez alatt azt értem, hogy teljes, új árokrendszer épül, ami magába foglalja az útpadka nyesését, valamint beton gyűrűk lerakását azoknál a háztartásoknál, ahol nincsenek. Ezeket a munkálatokat a kishegyesi helyi közösség pénzeli és nagyon nagy segítségünkre van Kishegyes Község Telekrendezési és Útügyi Közvállalata, amely munkagépével vesz részt ebben. Jelenleg a Dudás Kálmán utcában dolgozunk a teljes árokrendszer kiépítésén, a következő célpontunk a Verbászi út lesz, ahol egy 500 méteres szakaszt fogunk rendbe tenni. Terveink között szerepel a Kulai út is. Mindhárom utca kritikus a vízelvezetés szempontjából, s egyben ezek azok a részek, ahonnan a legtöbb lakossági kérelem érkezett hozzánk – mondta el Kormányos.

A vállalat idei tervei között szerepel, hogy nagyobb hangsúlyt fektetnek a közterületek tisztán tartására, ami már részben megvalósult. Emellett szeretnék folytatni a megkezdett vízhálózat felújítást is.

- Nem csak a Fő utcán és a szűkebb központben történik szemét szedés, hanem a falu azon részein is, ahol több a szemét. Ilyen pl. a Dudás Kálmán utca, a Verbászi út, a Szent Andrási út, a szeméttelep utcája, az új ökokút környéke. Leglább kétszer akkora területen szedünk szemetet napi szinten, mint egy évvel ezelőtt. Sajnos, a lakosság szokásai nem javulnak, inkább romlanak, egyre több szemetet dobálnak el. Ez különösen igaz a boltok környékére, ami ellen védekezni nem tudunk, csak úgy hogy szedjük a szemetet. Ezzel pedig az a baj, hogy elvonja az erőforrásainkat más tevékenységektől. Ennek kapcsán azt is megemlíteném, hogy idén még 3-4 új szemetes kihelyezését is tervezzük. Távlati terveink között szerepel a vízhálózat felújításának folytatása. Az idei évben leginkább a Kossuth Lajos utcára fokuszálnánk, mert ott történik a legtöbb csőtörés, s emellett sok fogyasztónk van ebben az utcában. Szeretnénk egy 1000 méteres szakaszon kicserélni az elöregedett csöveket, így 40-50 háztartás kapna teljesen új vízbekötést - nyilatkozta az igazgató.