2024. április 24., szerda
EGYESÜLT ÁLLAMOK

Feltehetőleg egy ámokfutó lőtt le több embert Michigan amerikai államban

Hat embert lelőtt, kettőt súlyosan megsebesített szombat este az egyesült államokbeli Michiganben, Kalamazoo városában egy fegyveres férfi. A tettes feltehetőleg vaktában kezdett el lövöldözni.

A legutóbbi információk szerint a tettes négy embert lőtt le egy étteremnél, kettőt pedig egy autókereskedésnél. A halálos áldozatok között egy nyolcéves kisfiú is van. Míg korábbi jelentések szerint egy másik gyerek, egy 14 éves lány is meghalt, egy nyomozó később azt közölte, hogy a lány súlyosan megsebesült, de nem halt meg. Rajta kívül súlyos állapotban van egy nő is.

Az ámokfutó első és az utolsó lövése között több óra telt el. A rendőrséget először egy társasházhoz hívták ki, mert ott egy nőt több lövéssel meglőttek, majd az autókereskedéshez, ahol két embert lelőttek. Végül az étteremhez riasztották a rendőröket, mert ott a fegyveres egy rövid szóváltás után tüzet nyitott autójukban ülő emberekre, és megölt négyet, egyet pedig megsebesített. Az utóbbi a 14 éves lány. A társasháznál több lövéssel megsebesített nő szintén súlyos állapotban van.

A hatóságok köztéri kamerák felvételei alapján jutottak a gyanúsított nyomára. A sötétkék Chevroletet vezető férfit egy közúti jelzőlámpánál vették őrizetbe. A kocsiban egy félautomata fegyvert találtak. A férfi nem tanúsított ellenállást. Egyelőre nem tudják a hatóságok, hogy mi lehetett a gyilkos indítéka. A gyanúsított a 45 éves, fehér bőrű, büntetlen előéletű Jason Dalton. A rendőrség szerint a tettes vaktában kezdett el lövöldözni. Az áldozatok között semmilyen kapcsolat nem volt, ahogy köztük és a tettes között sem. Kalamazoo egy 76 ezer lakosú város 190 kilométerre nyugatra Detroittól.

Az utóbbi években megsokszorozódott az Egyesült Államokban a lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok száma: 2014-ben 281, tavaly pedig 330 ilyen történt, évente mintegy 30 ezer áldozattal. Legutóbb tavaly december 2-án történt egy 14 halálos áldozatot követelő tömeggyilkosság a kaliforniai San Bernardinóban. Ezt egy pakisztáni származású, az Egyesült Államokban élő, magát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez tartozónak mondó pár követte el.