2024. március 29., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Lejárató bűnvádi eljárás

Ha a bírósági felügyeletet meghosszabbítják, Antal Árpád nem indulhat a júniusi helyhatósági választásokon

Újabb erdélyi magyar önkormányzati vezető ellen indult bűnvádi eljárás. Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, az Országos Korrupcióellenes Hatóság ügyészei szerdán délután Bukarestbe vitték kihallgatásra, éjjel egy órakor elengedték, de 60 napos bírósági felügyelet alá helyezték, ez idő alatt polgármesteri tisztségét nem gyakorolhatja. Ha a bírósági felügyeletet meghosszabbítják, Antal Árpád nem indulhat a júniusi helyhatósági választásokon.

Csendőrök kísérik kihallgatásra Antal Árpádot Bukarestben (Fotó: MTI)

Csendőrök kísérik kihallgatásra Antal Árpádot Bukarestben (Fotó: MTI)

Az ügyészek a sepsiszentgyörgyi Városházának az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal 2010-ben kötött hitelszerződését vizsgálják. A hitelből utcákat újítottak fel, és a közvilágítást korszerűsítették. Ezt a szerződést két évvel ezelőtt már megvizsgálta a Hargita megyei számvevőszék, de annak munkatársai nem értették meg az elszámolás módját, mert az EÚFB másként kéri az elszámolást, mint azt a romániai törvények előírják, ezért feljelentést tettek a korrupcióellenes hatóságnál.

Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a korrupcióellenes hatóság közleményéből kiderül, hogy nincs korrupciós ügy személye ellen, a vádhatóság azt kifogásolja, amit korábban a számvevőszék, gyakorlatilag szóról szóra átvette az ellenőrző szerv jelentését, miszerint nem rendeltetésszerűen használták fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank által folyósított hitelt. 12 millió eurós hitelszerződésről van szó, amit lehívtak, azt teljes mértékben rendeltetésszerűen használták fel. Erről az európai bank írásban nyilatkozott is, amikor a számvevőszéki ellenőrzés folyt. Sőt, a bank elnöke jelezte, hogy felveszi a kapcsolatot a számvevőszékkel és a Pénzügyminisztériummal is annak érdekében, hogy tisztázzák az ügyet. Egyetlen eurócentet sem tudtak elkölteni anélkül, hogy a hitelező ne bólintott volna rá, mondta a polgármester, aki furcsállotta, hogy amit a hitelező rendeltetésszerűnek tart, azt más nem érti.

Antal Árpád összegzésként elmondta, az összeg felét hívták le, valószínűleg, a többit már nem fogják, s ezzel Sepsiszentgyörgy veszít, mert a pénzből utakat lehetne megjavítani. Hozzátette, mind ő, mind a munkatársai a város érdekeit tartották szem előtt, és mindvégig biztosak voltak abban, hogy ezzel a típusú szerződéssel jót tesznek, és úttörőkként Romániában példát mutatnak másoknak is.

Antal Árpád azt is jelezte, fizetés nélküli szabadságot vesz ki, mert nem tartja tisztességesnek, hogy fizetést vegyen fel, amikor nem dolgozik. Hozzáfűzte, hogy nyugodt, mert ha az ügyészeket az igazság érdekli, nyugodtan aludhat, ha nem, ha arra vágynak, hogy valamiféle bűnt a nyakába varrjanak, az is hamarosan kiderül.

Az ügyészségi akció kétes indítékát Kolozsvár alpolgármestere, Horváth Anna vetette fel Facebook bejegyzésében: „Nem vagyok nyugodt, mert, sajnos, egyáltalán nem vagyok – jó ideje már – meggyőződve, hogy az igazság érdekli mindazokat, akik egy sokszorosan már leellenőrzött és rendben talált projektum ügyében házkutatnak, lefoglalnak, kihallgatásra Bukarestig hurcolnak. Megfélemlíteni próbálnak, csak jelezni, hogy állj odébb végre, mert kényelmetlenné váltál? (...) Ahol nincs átlátható, koherens jogrend, ott nincs jogállam, ott semmiféle garancia nincs arra, hogy előbb-utóbb az igazság kiderül. Mert, ahol zsarnokság van, ott zsarnokság van...”

Ebben a kusza történetben talán az sem mellékes, amit az Erdély autonómiájáért szót emelő román újságíró, Sabin Gherman megállapított: „Az egyetlen RMDSZ-es politikus, aki valóban érti az autonómia lényegét, az Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, de őt „biztos még idejében elijesztik”, mielőtt túlzottan megerősödne a pozíciója a szövetségen belül.”