2024. április 19., péntek
HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS

Šidről a migránsok az autópályán indultak meg Horvátország felé

A rendőrség buszokkal kíséri őket, rá akarják venni a tömeget, hogy forduljon vissza, de nem tágítanak

Tagnap reggel nyolc óra tájban a šidi tranzitállomásról 10-es 20-as csoportokban indultak el a migránsok Horvátország felé. Senki észre sem vette, hogy mintegy 200-250 ember útnak indult.

Azok elégelték meg a táborban való tartózkodást, akiket néhány nappal ezelőtt Horvátországból visszatoloncoltak, hozzájuk csapódott még az az 520 személy, akit pénteken szűrtek ki a horvát határrrendészek. Ezeknek a migránsoknak vagy nem volt megfelelő regisztrációs dokumentumuk a macedón határról, vagy a tolmácsok a feltett kérdésekre adott válaszok alapján úgy ítélték meg, hogy hamis iratokkal akarnak tovább utazni.

Már szombaton délután tüntetés volt a táborban. Merkel nevét skandálták és követelték, hogy engedjék be őket Európába. Éjjel fél egykor incidens is történt, két mentőautó is érkezett a helyszínre, de sérülésekről nem kaptunk információt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága ugyanis nem volt hajlandó nyilatkozni.

Vasárnap reggel azután útnak indultak szinte titokban, észrevétlenül. A rendőrség már akkor érte utol őket, amikor Adaševci falu bejáratához értek. Mintegy 10 rendőr megpróbálta feltartóztatni őket és rábeszélni a tömeget, hogy forduljanak vissza. A rendőrfőnök az ígérte, hogy buszokat küldenek értük és aki visszamegy a táborb , azokat buszokkal elszállítják a magyar határra. Senki sem mozdult, hanem kavicsokkal dobálták meg a rendőröket. Végül tovább engedték a tömeget. A falu központjában kisvártatva kisebb dulakodás volt, a migránsok menni akartak, a rendőrök meg a tömegoszlatáshoz beöltözve feltartóztatták őket. Végül innen is továbbjutottak és kiértek az autópályára. A Batrovci határátkelőig mintegy három kilométert kell menni autópályán. A rendőrök meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársai kísérték a tömeget. Nem a pályán gyalogoltak, hanem a mellette lévő füves területen. Öt autóbusz kísérte őket. A határátkelő előtt 800 méterrel a rendőrök útját állták a gyalogló tömegnek, és minden újságírót elzavartak a helyszínről, mert intézkedésre készültek, mondták. Messziről annyit láttunk, hogy a tömeg viaskodik a rendőrökkel, de sikerült feltartóztatni őket, a fiatalabbak pedig átugráltak a vadvédő kerítésen és megindultak az erdőbe.