2024. április 20., szombat
TOPOLYAI TÉLI ESTÉK

A legnagyobb magyarról

A Topolyai Téli Esték, leánykori nevén Múzeumi Esték rendezvénysorozat esetében megszokhattuk már, hogy mindig érdekes és izgalmas előadásokat vonultat fel kedd esténként a Művelődési Ház kiállítótermében.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

Így volt ez az idei harmadik esten is, amikor is Nagy Tibor történész tartott előadást Széchenyi Istvánról. Ő, a család korábban élt tagjai nevének helyesírásával, Széchényinek írta a legnagyobb magyar nevét. A történész a tőle megszokott élvezetes stílusban és teljes mértékben felkészülten a Széchényi család genealógiájával kezdte előadását, amely egészen a 16. századik megy vissza. Az előzményeket tekintve beszélt arról, hogyan sikerült a családnak megszereznie Nagycenk birtokát, a família Habsburg-hűségéről, Széchényi Ferenc tevékenységéről, aki megalapította a róla elnevezett könyvtárat és a Nemzeti Múzeumot, de beszélt István anyai oldaláról, a Festetics családról is, ahol szintén nagy teremtők voltak, ők voltak, akik megalapították a Georgikont és a Helikont. Széchenyi Istvánról megtudtuk, hogy igen rossz tanuló volt, akinek öt osztályt sikerült befejeznie, és aki egy igazi piperkőcként élte fiatalságát, egészen addig, míg be nem vonult az osztrák hadseregbe. Külföldi útjai során volt alkalma megismerni a fejlett nyugaton uralkodó állapotokkal, és ez szembesítette hazája elmaradottságával, ami pedig ezután történt, az már történelem: lóversenyek, Lótenyésztő Egyesület, Magyar Tudós Társaság, Nemzeti Kaszinó, Hitel, Világ, Stádium, Vaskapu, az 1848–49-es szabadságharcban való szerepvállalás és – talán nevezhetjük fő művének – a Lánchíd, amelyen soha nem ment át. Nagy Tibor mesélt a gróf utolsó éveiről, amelyeket egy szanatóriumban töltött, a feleségéről és a fiairól, de kitért ma is élő leszármazottaira is.

A Téli Esték a jövő kedden folytatódik, amikor is mgr. Hulló István tart eladást Szecesszió és természet (növény- és állatmotívumok a szecessziós ornamentikában) címmel.