2024. március 29., péntek

A nyugdíj emberi, személyes és vagyoni jog

A topolyai nyugdíjasok is csatlakoztak a tartományi szervezet tiltakozásához – A tüzelő beszerzése és kiszállítása a meghatározott terv szerint halad – Népszerűek a sporttalálkozók

Mint ismeretes, az alkotmánybíróság hiányos összetételben és egy hamarjában megszervezett gyűlésen elvetette a nyugdíjasok tiltakozó jegyzékét, amelyben nehezményezték és alkotmányellenesnek jellemezték a kormány által meghatározott levonásokat. Vagyis úgy döntött a megjelent nyolc alkotmánybíró, hogy összhangban van az alkotmánnyal az a törvény, amelynek értelmében levonhatnak egy bizonyos összeget a 25 000 dinárt meghaladó juttatásokból.

– Tagja vagyok a nyugdíjasok tartományi szervezetének is, ahol élesen reagáltunk az alkotmánybírák ilyen döntésére – mondja Dragutin Lekić, a topolyai nyugdíjas egyesület elnöke. – Két nemzetközi konvenció, az emberi jogokról szóló és az európai szociális jogokról szóló is szavatolja a vagyon és a vagyonjogok békés élvezetét, így a bér- és nyugdíjcsökkentésről szóló törvény egészében alkotmányellenes, és szembe megy az emberi jogok normáival. A nyugdíj, ugyanúgy, mint a fizetés is emberi. Személyes és vagyoni jog, amely nem csorbítható ilyen törvényekkel, amelyek lehetővé teszik ezt. A következő kérésünk, hogy a meghatározott idő után állítsák vissza a nyugdíjak összegét a levonások százalékos arányában. Ehhez kapcsolódik a harmadik pontban rögzített követelés, miszerint a visszatérítés alkalmával számolják el az esedékes kamatokat is, valamint az, hogy hozzák összhangba a nyugdíjak összegét a törvényelőírásokkal, hogy elkerüljék azok további elértéktelenedését. A jövőben tovább harcolunk a jogainkért, és most a média által tárjuk a nagyobb nyilvánosság elé a problémát. Szerbiában hatszázötvenezer nyugdíjas van, és csakis együttesen tudunk célt elérni, nem elsősorban helyi szervezeteink, egyesületeink által, hanem a tartományi és a köztársasági szervezettel karöltve.

Ez jellemezte tehát a legjobban a nyugdíjasegyesület tavalyi aktivitását, sőt nem kis feladatot jelent ennek megoldása az idei évben sem. Emellett azonban jelen voltak az egyéb tennivalók is, mint például a tüzelő biztosítása. Milyen ütemben történik ez, és sikerül-e időben teljesíteni az igényeket? – kérdeztük Ortó Károly alelnöktől:

– Természetesen továbbra is igyekszünk a tőlünk telhető legjobban megoldani a tüzelő kérdését, részletfizetésre és a legmegfelelőbb áron. Nálunk tulajdonképpen ez egy folyamatos munka, nem korlátozódik csupán a téli hónapokra. Nagyon sokan már tavaly ősszel megrendelték a tüzelőt (négyfajta szén, háromféle lignit, szárított szén, illetve vágott tűzifa és palettás fa közül lehetett választani), és meg is kapták. A tűzifát tízhavi lefizetésre lehetett megvásárolni. A panaszokat is igyekszünk kivizsgálni és megoldani. Tavaly három ilyen esetünk volt, de mindenki megelégedésére sikerült rendeznünk. A kiszállítást egyébként már szeptemberben és októberben lebonyolítjuk, ilyenkor pedig már csak az utórendeléseket szállítjuk ki.

Milyen egyéb aktivitást szerveznek a tagság részére?

– Egynapos kirándulásokat szervezünk Apatinba, Vrdnikre, valamint múzeumokat, nemzeti parkokat is meglátogatunk. Ami az egészségügyet illeti, sajnos az a kezdeményezésünk, hogy kijárjanak a kórház szakorvosai Topolyára, még egy helyben topog, de tovább dolgozunk azon, hogy ez minél előbb megvalósuljon. Szerdánként továbbra is ingyenes vérnyomásmérést szervezünk itt, a nyugdíjasotthonban. Emellett nagyon népszerűek a különböző sporttalálkozóink, amelyen tagjaink mindig szép eredményeket érnek el. Szerény keretek között, de ezeket a találkozókat, akciókat meg szeretnénk tartani ebben az évben is.