2024. március 29., péntek

Terrorcselekmény miatt emeltek vádat egy szír férfival szemben

Terrorcselekmény miatt emelt vádat egy szír férfival szemben a Csongrád Megyei Főügyészség a tavaly szeptemberben a röszkei közúti átkelőnél elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben – tájékoztatta a főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, a férfit az ügyészség határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja.

A vádlott előzetes letartóztatásban van – tudatta a csoportvezető ügyész.

A vádirat szerint a férfi, aki ciprusi – így az unió területére szabad belépést és ott mozgást biztosító – útlevéllel is rendelkezik, 2015 szeptemberében részben a saját erejéből, részben pedig embercsempészek segítségével eljuttatta Szíriában lakó családját Törökországon át Röszkéig. Szeptember 16-án dél körül értek Magyarország és Szerbia határához, majd a röszkei közúti átkelő közelében lepihentek. Délután két óra előtt a vádlott a lezárt, kordonnal és rendőri erőkkel megerősített határátkelőhelyhez ment, hogy érdeklődjön az átjutás feltételei felől. A férfi ezután az ott összegyűlt több száz fős tömeg tagjaként követelte a határ megnyitását, annak ellenére, hogy többször közölték velük, hogy az átkelőt nem nyitják meg, és jogszerűen a közeli tranzitzónában léphetnek be.

A tömeg, látva, hogy a határátkelőhely a követelés ellenére nem nyílik meg, kövekkel és különféle tárgyakkal dobálni kezdte a rendőrsorfalat. A rendőrség a határátkelő biztosítása érdekében könnygázt, vízágyút vetett be. A vádlott közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy két órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, angol tolmácsot követelt, és kilátásba helyezte, hogy megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont. A vádlott közvetlen környezetében tartózkodóknál ekkor már kések, botok, sátorvasak és kövek voltak. Miután a vádlottal angolul is közölték, hogy a határ lezárva marad, és át kell menniük a tranzitzónához, a férfi mikrofonba kiabálta, hogy öt percet ad a határ megnyitására.

A követelések ellenére a határátkelő továbbra sem nyílt meg, a tömeg egyre agresszívabbá vált, és röviddel négy óra előtt intenzív kődobálás kezdődött. A kialakuló zavargás alatt a vádlott hátrament, követ tört, majd öt óra előtt háromszor megdobta kővel a rendőrsorfalat.

A tömegzavargás során a migránsok bedöntötték a kerítést, leverték a kapu láncát, majd jogellenesen Magyarország területére léptek a vádlottal együtt. A férfi két kiskorú gyermeket is a rendőrsorfal elé helyezett. Mintegy tíz perccel később elkezdődött a tömegoszlatás, az ország területére illegálisan belépett migránsokat kiemelték, vagy – ahogy a vádlottat is – visszaszorították Szerbia területére – közölte a szóvivő. A férfit később a győri vasútállomáson fogták el.