2024. április 25., csütörtök

Elbűvöl a netes élelmiszerbolt

Kezdetben a könyv és a CD volt a legkelendőbb árucikk a netes boltokban, áruházakban. Talán már csak kevesen emlékeznek erre, hiszen az online kereskedelem azóta sok más területen is meghódította a vevők jó részét. A lendület az idén várhatóan folytatódik, sőt újabb régióban törhet előre.

Legalábbis ezt vetítik előre a legújabb piaci felmérések. Az elemzések arra utalnak, hogy 2016 végére az online üzletekben vásárlók csaknem harmada már az élelmiszert is az internet segítségével szerzi be. Eddig ez nem így volt.

Tavaly például még csak húsz százalék látogatta rendszeresen azokat a virtuális árusítóhelyeket, ahol élelmiszert kínálnak. Ha az idei évre vonatkozó előrejelzések pontosak, ugrásszerű növekedésre kell felkészülnie a szakmának. Márpedig a kutatást végző szakemberek állítják: jól felmérték a helyzetet, vagyis az online élelmiszer-kereskedelem jelentős átalakulására kell számítani 2016-ban. Ez egyszersmind a fogyasztók gondolkodásának átalakulását is magával vonja.

A folyamat az utóbbi években egyre nyilvánvalóbb. A hagyományostól eltérő vásárlási módszer hatékonyan működik, teljesen életképes. Persze elsősorban azokban az országokban, amelyekben adottak a feltételek az üzletmenethez, és folyamatosan javul a szolgáltatás színvonala.

A vásárlói viselkedés a virtuális térben pedig fokozatosan változik, és ez az élelmiszer-kereskedelemre is vonatkozik. A változás részben annak köszönhető, hogy a piacvezető cégek is beszálltak az üzletbe, illetve a vásárlókért folytatott versenybe. Az eredmény: folyamatosan bővülő választék, vonzóan alacsony árak és javuló szolgáltatás.

Ez azonban még mindig csak a kezdet, hiszen az élelmiszerek online beszerzése jelenleg mindössze egy apró részét teszi ki a teljes e-kereskedelemnek. Az Egyesült Államok rendkívül fejlett virtuális piacán csupán két százalékos ez az arány. Európában valamivel jobb a helyzet, bár itt is alig hat százalék az élelmiszer-kereskedelem részesedése az internetes üzletekben. Ennek ismeretében kijelenthető: van hová fejlődni mind az ókontinensen és az USA-ban, mind a világ más térségeiben.

Persze néhány akadályt még le kell győzni, hiszen az online élelmiszer-vásárlástól nagyon sokan idegenkednek. Főként azért, mert megszokták, hogy a hagyományos boltokban saját maguk válogatják, olykor túrják ki, sőt néha-néha (titokban) meg is kóstolják a nekik leginkább megfelelő termékeket.

Online bevásárláskor erre nincs mód, elmarad a személyes megtapasztalás és a helyszíni élmény. Igaz, kezdetben ugyanez volt a gond a ruházati cikkekkel és a lábbelikkel is, de ma már ki emlékszik erre. Az emberek egy része az utóbbi időben ugyanis inkább arra törekszik, hogy online ruházkodjon, lehetőleg minél olcsóbban.