2024. április 25., csütörtök

Városnapot ünnepelt Zombor

A szabad királyi város státusza elnyerésének 267. évfordulójára ünnepi műsor keretében emlékezett szerdán a helyi önkormányzat. Legelőbb Kispest, Baja, Mohács, Mojkovac, Veles, Višegrad, Eszék, Pélmonostor, Óbecse, Bács, Szabadka városok küldöttségeit fogadták a megyeháza dísztermében, akik számos egyéb meghívott vendéggel együtt részt vettek a Népszínházban rendezett ünnepi műsoron. A színház előtti Művészetek terén Naj@Sombor címmel kiállítás nyílott, amelyen a város nevezetességei és híres szülötteinek portréi voltak láthatók. Az ünnepélyes tárlatmegnyitón föllépett a Ravangrad Városi Művelődési Egyesület és a csonoplyai Ady Endre ME tánccsoportja.

A színházban rendezett műsort a Šareni vokali gyermekkórus nyitotta meg a szerb himnusz eléneklésével. Elsőként Borislav Staničkov, a városi képviselő-testület elnöke szólalt föl, és hangsúlyozta, Zombor mindig azokban az időszakokban fejlődött leginkább, amelyekben az országok, amelyekhez éppen tartozott, decentralizáltak voltak. Hozzáfűzte, hogy a városoknak meg kell adni a lehetőséget, hogy maguk döntsenek sorsukról. Saša Todorović polgármester bejelentette, hogy reményei szerint a közeljövőben több száz új munkahely nyílik a városban, valamint, hogy a zombori akkumulátorgyár jó úton halad a fölépülés útján.

– A házigazdát az minősíti, hogy milyenek a meghívottjai. Ma Zombor a világ közepe, lebontottuk a falakat és határokat, ez egy fényes nap mindannyiunk számára – mondta a polgármester.

A rendezvényen fölléptek Nikola Maširević tamburásai, végül a Szentháromság téren a belgrádi Van Gogh zenekar koncertezett több ezer néző előtt.