2024. április 25., csütörtök
PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY

Megnyílt a zentai iroda is

Ünnepélyes keretek között nyílt meg tegnap délután Zentán a Prosperitati Alapítvány helyi irodája, amely a Posta utca 11-es szám alatt minden munkanapon 9 és 15 óra között várja az érdeklődőket, akik telefonon a 024/223-997-es számon, e-mailben pedig a zenta@prosperitati.rs címen állnak az érintettek rendelkezésére.

(Gergely Árpád felvétele)

(Gergely Árpád felvétele)

A zentai iroda megnyitása alkalmából szervezett ünnepségen dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és dr. Somogyi Sándor, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke vágta át a szalagot.

– A magyar kormányzat észlelte és tudomásul vette, hogy a Vajdaságban az utóbbi években igencsak megnehezedtek az életkörülmények, és élve a magyar útlevél adta lehetőséggel, többen is elhagyták szülőhazájukat annak érdekében, hogy máshol próbáljanak boldogulni. A magyar kormányzat a határon túli közösségekért tényleges felelősséget szeretne vállalni, hiszen az Alaptörvényben is le van fektetve, hogy Magyarország és Magyarország Kormánya felelősséget vállal a határon túli magyarokért, és gondoskodik is róluk. Azt hiszem, hogy ennél tárgyiasultabb, ténylegesebb példáját nehezen lehetne találni mindennek annál, hogy ötvenmilliárd forintnyi magyarországi közpénz fog támogatás és hitel formájában az elkövetkező három évben Vajdaságba érkezni – hangsúlyozta dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, aki elmondta, a főkonzulátuson már előfordult, hogy az érintettek azt mondták, szeretnének minél előbb időponthoz jutni, mivel emiatt a pályázat miatt kérelmezik a magyar állampolgárságot. – Mi ezt természetesnek vesszük, és az igényeket szeretnénk kielégíteni, annak ellenére, hogy természetesen eddig sem kérdeztük, hogy ki milyen indokkal szeretné a magyar állampolgárságot kérelmezni, hiszen ez az ügyintézés szempontjából nem releváns, éppen ezért mi elsősorban azt szeretnénk, hogy mindenki, aki hozzánk fordul, a lehető leghamarabb időpontot kaphasson, és az ügyét minél szakszerűbben feldolgozhassuk, és minél gyorsabban továbbíthassuk Magyarországra elbírálásra – tette hozzá a főkonzul.

Az iroda megnyitása után lakossági fórumot tartottak a zentai Művelődési Házban (Gergely Árpád felvétele)

Az iroda megnyitása után lakossági fórumot tartottak a zentai Művelődési Házban (Gergely Árpád felvétele)

– A gazdaságfejlesztési támogatások közép- és hosszú távú hozadékai elsősorban abban nyilvánulhatnak majd meg, hogy a vissza nem térítendő támogatások megerősíthetik azokat a termelőket és vállalkozókat, akik szeretnék továbbfejleszteni a gazdaságukat, ezek a pályázatok ugyanis kiváló lehetőséget kínálnak arra is, hogy újra átgondolják a tevékenységüket, és az új erőforrások bevonásával megkezdjék a fejlesztéseket – fogalmazott dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke. – Tekintettel arra, hogy a fórumokon Vajdaság-szerte rengetegen vannak, és többnyire nagyon felkészülten jönnek, azt gondoljuk, hogy mindenki próbálja minél teljes körűbben megismerni a pályázatokat, sőt, sokan már a szükséges dokumentumok beszerzését is megkezdték, ami azért nagyon jó, mert ezen folyamat során mi is megismerkedhetünk azokkal a problémákkal, amelyek a pályázatok kapcsán felmerülnek. Nagyon örülnénk annak, ha a fiatalok is minél nagyobb arányban jelentkeznének ezekre a pályázatokra, beleértve a gazdaságot, a mezőgazdaságot és a turizmust is. A jelenlegi vissza nem térítendő támogatások által elsősorban a már meglévő vállalkozásokat szeretnénk segíteni, a következő pályázati körökben azonban olyan pályázatok is kiírásra kerülnek majd, amelyek a kezdő vállalkozókat fogják megcélozni – tette hozzá az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke.

Az iroda megnyitása után lakossági fórumot tartottak a zentai Művelődési Házban, ahol dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke, ifj. Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke, dr. Somogyi Sándor, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja, Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője, Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere, a VMSZ alelnöke és Szegedinszki Krisztián, a Prosperitati Alapítvány zentai irodájának munkatársa ismertették az alapítvány által kiírt pályázatokat, ezt követően pedig az egybegyűltek is feltehették kérdéseiket a fórum vendégeinek.