2024. március 29., péntek

Vita a sportcsarnok státusza körül

Nem alakult közvállalat a létszámkorlátozás miatt

Zenta község képviselő-testületének tegnapi ülésén a legkomolyabb vitát a sportközpont sportpályáinak használata ideiglenes árjegyzékének a megállapításáról szóló rendelet váltotta ki.

Miladin Bradić, a Demokrata Párt és a Szerbiai Szociáldemokrata Párt koalíciójának a tagja azt rótta föl az önkormányzatnak, hogy az átadás után sem alapították meg a sportcsarnok működését és tevékenységét koordináló közvállalatot, s mielőtt bármit is megfizettetnének, meg kell határozni, hogy milyen rendezvények helyszíne legyen az épület, milyen mérkőzéseket lehet megtartani stb. Megjegyezte azt is, hogy az ideiglenes árjegyzék elfogadásával lehetőséget teremnek a korrupciós visszaélésekre is.

Borbély Ferenc alpolgármester a képviselő észrevételeire válaszolva elmondta, hogy a szerb kormány által elrendelt megszigorítások az önkormányzat kezét is megkötik a közvállalat megalapításában, ugyanis ehhez új munkaerőre is szükség lenne, amelynek felvétele korlátozva van. Borbély rámutatott arra is, hogy a sportcsarnoknak nincs tulajdonosa, ugyanis a korábbi önkormányzat olyan szerződéseket kötött, amelyek jogi lehetőséget nyújtanak arra, hogy a tartományi kormány résztulajdonosa lehessen a sportcsarnoknak. Vagyis a zentai önkormányzatnak jelenleg nincs kataszterben bejegyzett tulajdonjoga a múlt év végén átadott épületre. Ez persze nem azt jelenti, hogy emiatt nem működhetne a létesítmény.

Az árjegyzék kapcsán Szegedinszki Igor, a sportcsarnok megbízott koordinátora elmondta, hogy egyelőre csupán viszonylag alacsony, bevezető árakat tartalmaz, hogy Zentára csalogassák a sportolni vágyókat és rendezvényszervezőket. Néhány árat ismertetett is, így reggel nyolctól délután három óráig óránként 1500, a délutáni és az esti időszakban pedig 2000 dinárt kérnek a sportcsarnok bérléséért, a szauna, illetve a jakuzzi egyórás használata pedig 800 dinárba kerül, és a költségvetésből finanszírozott sportklubok egyelőre ingyen használhatják az épületet.

A képviselők egy tartózkodó ellenében elfogadták a Történelmi Levéltár alapítói jogainak átvételéről és szerveiről szóló rendelet módosítását is. Mint ahogyan lapunkban beszámoltunk róla, a képviselők decemberben döntöttek arról, hogy a Magyar Nemzeti Tanács átveszi a levéltár alapítói jogainak egy részét, most pedig az erről szóló rendeletet hozták összhangba a törvénnyel. Az ülés folytatásában elfogadták a községi intézmények, köztük a levéltár, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, a Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány, a Zentai Magyar Kamaraszínház, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete, a községi ügyészség idei évre szóló munka- és pénzügyi programját, továbbá a rendkívüli helyzetek községi törzskarának a munkaprogramját. Ezenkívül Slobodan Borđoški személyében újraválasztották a Stevan Sremac Szülőföld Alapítvány igazgatóját, s több felmentésre és kinevezésre is sor került.