2024. április 20., szombat

Az egykori és a jelenkori műkedvelőknek

Magas rangú állami kitüntetésben részesült a muzslyai Petőfi Sándor MME. A közösségért tett érdemeiért és a kultúra területén kifejtett tevékenységéért Tomislav Nikolić köztársasági elnök Arany Érdeméremmel tüntette ki az egyesületet. A kitüntetést az államiság napján Juhász Törköly Krisztina, az egyesület elnöke vette át.

A 125 éves bánáti Muzslyán a művelődési élet nyomai már a múlt század első felétől fellelhetők. A harmincas években néptáncfesztivált szerveztek a faluban, bemutatták a János Vitézt.
A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület 1947-ban alakult meg. Fennállásuk óta még nem kaptak ilyen rangos elismerést. Ahogy Juhász Törköly Krisztina, az egyesület elnöke mondja, amikor értesítették, először el sem akarta hinni, hogy az egyesület ilyen magas állami kitüntetésben részesült.

Rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, amelynek tagjai úgyszintén meglepetéssel vették tudomásul a hírt. Egyöntetű volt a vélemény, hogy ez nemcsak a jelenlegi szorgalmas munkáért jár, hanem a korábbi, évtizedek óta folyó tevékenységnek a gyümölcse.
Az egyesületnek 150 aktív tagja van, akik 15 szakcsoportban tevékenykednek. Anyaországi támogatásból tavaly sikerült kicserélni a nyílászárókat az egyesület székházán és javult a technikai felszereltségük is. Az idén pedig szeretnék a nagytermük padlózatát is felújítani. És persze mindenki teszi a maga dolgát és szorgalmasan készülnek az idei fellépésekre, amelyek valójában már el is kezdődtek.
Lele József a nyolcvanas évek elején került a muzslyai citerazenekarba. Szólóciterásként a Szilasi Mihály által meghonosított úgynevezett sánta citerázást műveli. A citerazenekar most együtt lép fel a vegyeskórussal, amelyet Rontó Márta vezet. Józsi bácsi a fiatalokkal is foglalkozik. A Pöngető citerazenekarral kezdte, három éve pedig a Kisbanda citerazenekar tagjaival dolgozik. Mint mondja, a gyerekek tehetségesek és szorgalmasak, és míg bírja, addig folytatja a citerázás népszerűsítését.
Az egyesület egyik alosztálya a muzslyai amatőr képzőművészek klubja (MAKK). Közel négyszáz tagjuk van. Abból harmincöt felnőtt. Hallai Mihály elnök szerint a legfontosabb feladatunk az, hogy foglalkozzanak a gyerekekkel. Minden vasárnap a klub helyiségében – amely a Petőfi-kör nyári színpadának egyik öltözőjéből lett alakítva – fogadják a legfiatalabbakat. Sokan közülük az itt megtanult alapoknak köszönve kerültek képzőművészeti pályára.

A néptáncosoknak öt táncospárja van. A Gyöngyösbokrétára magyarpalatkai táncokkal készülnek. Sajnos a fiatalokat egyre nehezebb arra motiválni, hogy hagyományápolással foglalkozzanak. Ahogy Somorai Péter, a Tiszavirág néptáncegyüttes művészeti vezetője mondja, nem könnyű a nincstelenségben a fiatalságot néptáncra csalogatni. A táncosoknak tavaly mindössze hat fellépésük volt – ami nagyon kevés. Az is főleg a környékben volt. Szerinte lehetőséget kell biztosítani a fiataloknak a vendégszereplésre, hogy megmutathassák magukat.
Nemrég az egyesület egy új szakosztállyal bővült. A Zenei Szakosztály gerincét az Atlantic együttes tagjai alkotják. Mint ahogy Nagy Zsolt mondja, a céljuk az, hogy a fiatalokat közelebb hozzák a szórakoztató popzenéhez. Emellett közreműködnek a színjátszó csoporttal, a diákszínpaddal és az idősebb korosztállyal is.
Az elvándorlás Muzslyáról is nagy. Jelenleg nyolcezer lakosa van a helyi közösségnek, abból 5500-an magyarok. Az elmúlt évtized alatt 1500-an költöztek el. Folyamatosan fiatalítani kell a tagságot. Lázár Dékány Verona, a Harmatcsöpp tánccsoportban öt-hatéves gyerekeket magyar gyermekjátékokra, gyermekdalokra tanít és elsajátítják az első magyar tánclépéseket is. A Harmatcsöpp tánccsoportból kinőtt a Százszorszép tánccsoport – elsőtől ötödik osztályos gyerekek járnak oda és az ő táncukat már koreográfus állította össze. Ezzel a tánccsoporttal Süveg Hilda foglalkozik.
A muzslyai műkedvelőket sokáig a színjátszóiról ismerték. Az egyesület annak idején a színjátszók társulatából fejlődött ki. Sajnos felnőtt színjátszó csoportjuk nincsen. Kósa Zoltán rendező az általános iskolás diákokkal és a középiskolásokkal dolgozik. Tavaly két bemutatójuk volt: az egyik a Tűvé-tevők a másik pedig a Janka és Juli című zenés színdarab, amellyel a napokban Újvidéken lépnek fel. Szeretnének eljutni a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók magyarcsernyei szemléjére is.