2024. április 25., csütörtök

A magyar nyelvre ugranak

Szinte csak a magyar nyelv használata miatt indított eljárást a szlovák kulturális minisztérium az államnyelvtörvény alapján 2013 és 2015 között, derül ki az államnyelv használatáról szóló jelentésből – írta szerdán az Új Szó a szlovákiai nyelvtörvény kapcsán, amelyről korábban a törvényt meghozó illetékesek úgy nyilatkoztak, hogy nem irányul a kisebbségek ellen.

A felvidéki magyar lap által ismertetett adatok szerint 2013 októbere és 2015 októbere között a kulturális minisztériumba 60 beadvány érkezett a nyelvtörvény megsértése ügyében, ebből tízet elutasított a tárca. A beadványok jelentős része a magyar nyelvhasználatot érintette: magyar nyelvű óriásplakátok, hirdetések, kulturális eseményekre szóló meghívók, magyar nyelven tartott önkormányzati ülések szerepeltek azon „vétségek” között, amelyek miatt a szlovák kultuszminisztériumhoz fordultak beadvánnyal.

A tárca hét ügyben kezdett eljárást egy külön törvény, az államigazgatási ellenőrzést szabályozó jogszabály alapján, mindannyiszor a magyar nyelv használatával kapcsolatban – írta a pozsonyi lap.