2024. április 17., szerda

Oroszország teljesíti a paksi bővítéssel kapcsolatos vállalásait

Moszkvában tárgyalt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin – Meghosszabbították a gázszállításról szóló szerződéseket

Moszkvában tárgyalt tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az orosz államfő Moszkva környéki, novo-ogarjovói rezidenciáján fogadta a magyar miniszterelnököt, akit több kormánytag is elkísért.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben Orbán Viktor megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket „a nehéz időszakban is tett az orosz–magyar barátság érdekében”.

„Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem” – fogalmazott Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, „Magyarország egy nagyon régi és megbízható partnerünk”, és Oroszország bízik abban – utalt a napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására –, hogy az egy éve megtárgyalt tervek tovább alakulnak és fejlődnek.

Ezt követően zártkörű tárgyalást folytattak, a több órás megbeszélés eredményeiről közös sajtótájékoztatón számolt be a két politikus.

Orbán Viktor a paksi bővítésről szóló orosz–magyar megállapodásról nyilatkozva hangsúlyozta: az ezzel kapcsolatos nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a ’60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította. Szerinte bírálatok helyett köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására.

Orbán Viktor megállapította: a magyar–orosz kapcsolatok jól fejlődnek, de ez a kedvezőtlen nemzetközi környezetben „kész csoda”.

„Jó orosz–magyar gazdasági kapcsolatok nélkül a magyar gazdaság, a magyar ipar működésképtelen” – jegyezte meg a kormányfő.

„Oroszország nem ellensége, hanem partnere Magyarországnak. Oroszország nem fenyegeti hazánkat, hanem egy partneri együttműködési lehetőséget kínál, ami a gazdasági sikereink egyik előfeltétele” – mondta.

A kétoldalú kapcsolatokban szerinte minden téren előrelépés következett be. Csupán a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést – tette hozzá –, amiről azonban nem a két fél tehet.

A miniszterelnök szerint a világpolitika nagy kérdéseiben Oroszország megkerülhetetlen. Magyarország nagyra értékeli azokat az erőfeszítéseket, amelyek a válságtérségek helyzetének rendezésére irányulnak, és hogy „a migránsok millióinak kibocsátása megszűnjön”.

Az EU és Oroszország közötti gazdasági szankciókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök kijelentette: szerinte az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni. Magyarországon kívül egyre több EU-s tagállam gondolja így – közölte, hangsúlyozva egyúttal, hogy Magyarország lojális tagja az EU-nak.

Megítélése szerint az Európai Uniónak és Oroszországnak mielőbb meg kell találnia a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben. Kijelentette: az unió gazdasági növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

„Minden észérv amellett szól, hogy előbb-utóbb együttműködést alakítsunk ki” – összegezte álláspontját Orbán Viktor.

Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy a kétoldalú áruforgalmat – amelyben tavaly konjunkturális tényezők és a szankciók miatt jelentős, 40 százalékos visszaesés következett be – idővel sikerül tartós növekedési pályára állítani. A kétoldalú gazdasági együttműködésről szólva emlékeztetett arra, hogy az orosz vállalatok által a magyar gazdaságban eszközölt befektetések meghaladják az 1,5 milliárd dollárt, míg a magyar cégek oroszországi befektetései a 2 milliárd dollárt. Más területeken is erősödik a két ország együttműködése, de az energetikai együttműködés továbbra is prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban. Meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket – közölte ezzel kapcsolatban az orosz elnök.

Putyin arról is beszélt, hogy Moszkva üdvözli a magyar vállalatok részvételét a 2018-as oroszországi labdarúgó-vb infrastruktúrájának megépítésében, és a már megkötött szerződéseket nem fogja felbontani.

A sajtótájékoztató végén egy orosz újságíró kérdésére válaszolva Putyin megjegyezte, hogy Oroszország továbbra is kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

„A paksi atomerőművel kapcsolatban: a projektum teljes finanszírozási igénye 12 milliárd euró, amelynek 80 százalékát orosz hitelből kell fedezni” – emlékeztetett az orosz vezető. Hozzátette: „Ma megerősítettem a (magyar) miniszterelnök úrnak, hogy az orosz fél teljes mértékben készen áll a magára vállalt kötelezettségek teljesítésére.”

Nemzetközi kérdésekkel kapcsolatban Putyin egyebek közt elmondta, hogy Orbán Viktorral megtárgyalták az Oroszország és az Európai Unió közötti teljes értékű párbeszéd újraélesztésének lehetőségeit, és méltányolta Budapest erőfeszítéseit e tekintetben.

Az orosz elnök kitért az Európát sújtó migrációs hullám kérdésére is, hangsúlyozva, annak megoldásához az kell, hogy megsemmisítsék a terrorizmust. A jelenlegi migránsválság gyökere szerinte az, hogy egész térségekben destabilizálták a kormányokat: Észak-Afrikában, Afganisztánban, de más államokban is.