2024. március 29., péntek

Szerbia még fizeti Tito kölcsöneit

A nyugdíjcsökkentésből származó megtakarítások sem elegendőek a 40 évvel ezelőtti hitelek törlesztésére

Szerbiának ebben az évben 276,9 millió eurós kölcsönt kell törlesztenie. Arról a hitelről van szó, amelyet még a JSZSZK vett fel a hetvenes és a nyolcvanas években – írja a Blic napilap.

A rosszmájúak azt is mondhatják, hogy kamatostul kell fizetnünk nagyapáinknak a mostaninál jobb életszínvonaláért, amely Josip Broz Tito idejét jellemezte.

De a hír igaz, a negyven éve felvett hiteleket ki kell fizetni, amelyek tovább lefaragják a különben is meglehetősen karcsú költségvetést. A 289,2 milliós állami értékpapírok után ez a legnagyobb kölcsön, amelyet az országnak ebben az évben vissza kell fizetnie.

Pontosabban, azokról a hitelekről van szó, amelyeket az említett időszakban a Párizsi Klubtól, a Londoni Klubtól, a Világbanktól és az Európai Befektetési Banktól vett fel a volt jugoszláv államvezetés. A kölcsön teljes értéke 8,8 milliárd eurónak megfelelő összeg volt.

– Az idén 276,9 millió eurót kell visszafizetnie Szerbiának, ebből a legtöbbet, 103,6 milliót, a Párizsi Klubnak kell törleszteni. A Világbanknak 74,7 millió eurót, a Londoni Klubnak 53,8 milliót, az EU-nak pedig 44,7 millió eurót – pontosítottak a Szerbiai Nemzeti Bankban.

A 276,9 millió nem hangzik túl nagy összegnek a jelenlegi milliárdos államadóssághoz viszonyítva, de mégis jelentős összeg, hiszen csaknem 110 óvodát lehetne felépíteni belőle, és megegyezik azzal a megtakarítással, amelyet a szolidaritási adóból fölözött le eddig az állam.

A negyvenéves hitelek a nyugdíjcsökkentést is „megeszik”, hiszen a belőlük származó megtakarítás 200 millió.

Mlađen Kovačević gazdasági szakértő szerint 1978-ban alacsony volt az adósság, viszont '83-ig folyamatosan nőtt.

– Később, Slobodan Milošević idejében Szerbia mindössze 400 millió euróval adósodott el, és ennek az volt az oka, hogy az ország csupán Kínától és Kuvaittól kapott hitelt. Abban az időszakban a külföldi hitelek törlesztése is elmaradt – mutatott rá a szakember.

Szerbia 2008. évi 8,7 milliárd eurós államadóssága 16 milliárd euróval növekedett, így ma 24,8 milliárdot tesz ki. A 2008 előtti kormányoknak Zoran Đinđić, Zoran Živković és Vojislav Koštunica államvezetése idejében is sikerült kordában tartani a tartozást, egyes esetben csökkenteni is.

A JSZSZK hiteleit 1992-től 2002 áprilisáig senki sem törlesztette. A tartozások rendezéséről folyó tárgyalásokat 2001-ben kezdte meg Szerbia, és csak 2005-ben született megállpodás a visszafizetésekről a Londoni Klubbal, a Párizsi Klubbal és a Világbankkal. Szerbia az Európai Fejlesztési Banknak felhalmozott kölcsön térítését az Európai Unióval rendezi.