2024. április 19., péntek

Élni kell a támogatási lehetőségekkel

Megnyílt a Prosperitati temerini irodája – Nagy volt az érdeklődés a lakossági fórumon

Ünnepélyes keretek között nyitották meg hétfőn este Temerinben, a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt a Prosperitati Alapítvány temerini irodáját, amelyhez Belcsény, Petrőc, Zsablya, Šid, Ürög, Ruma, Ópazova, Inđija, Pecsince, Szávaszentdemeter és Újvidék önkormányzatai is tartoznak.

Prof. dr. Nagy Imre és dr. Menyhárt Attila megnyitja a temerini Prosperitati-irodát (Góbor Béla felvétele)

Prof. dr. Nagy Imre és dr. Menyhárt Attila megnyitja a temerini Prosperitati-irodát (Góbor Béla felvétele)

Az iroda ünnepélyes megnyitójának keretében dr. Menyhárt Attila, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja és prof. dr. Nagy Imre, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke vágta át a szalagot, majd az egybegyűltek közösen megtekintették az iroda helyiségeit. A médiának nyilatkozók elmondták, hogy a nyolc vajdasági iroda közül a temerini a hatodik, amelyik megnyílt. Elhangzott, hogy a pályázatok első körét, amely tíz támogatási lehetőséget kínál a fiatal családoknak, kis- és középvállalkozóknak, valamint a mezőgazdasági termelőknek, január 31-én hirdették meg, a pályázati kérelmeket pedig március 1-től március 31-ig adhatják át az érdeklődők a Prosperitati irodájában.

Az irodamegnyitó után lakossági fórumot tartottak az Ifjúsági Otthonban, ahol Sziveri Béla, a VMSZ községi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, köztük dr. Menyhárt Attilát, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulját, ifj. Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és a nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárhelyettest, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetőjét, prof. dr. Nagy Imrét, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának elnökét és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselőt.

Telt ház a lakossági fórumon (Góbor Béla felvétele)

Telt ház a lakossági fórumon (Góbor Béla felvétele)

Dr. Menyhárt Attila örömmel nyugtázta, hogy megtelt az Ifjúsági Otthon nagyterme, és hogy szép számban érdeklődnek a polgárok a lehetőségek iránt. Az érdeklődés azt mutatja, hogy vannak még itt, a Délvidéken szép számban emberek, akik itt szeretnének boldogulni, itt szeretnének maradni a szülőföldjükön, és itt szeretnék a gazdaságukat fejleszteni. Arra kérte a megjelenteket, hogy ne veszítsék el a hitüket és a reményüket most, a pályázatok során se. Mivel többkörös pályázati rendszerről van szó, ha valaki az első körben nem nyerne pályázatot, ne szomorkodjon, ne adja fel, hanem pályázzon újból és újból. Figyelni kell a lehetőségeket, az iroda alkalmazottai mindenkinek a rendelkezésére állnak, és segítenek.

Fremond Árpád arról szólt, hogy hatalmas fejlesztési lehetőségeket kínál Magyarország az itt élő embereknek, és most ránk figyel az egész Kárpát-medence. Sokan bírálták a VMSZ gazdaságfejlesztési stratégiáját és a hozzá kapcsolódó akciótervet, amelynek kidolgozásában számos gazdasági szakember vett részt. Többen előre leosztott pénzekről beszéltek, vagy azt vetették a szemére a VMSZ-nek, hogy nem tudja a programot levezetni. Amikor a magyar kormány is megismerte ezt a minden szempontból jól kidolgozott, komplex dokumentumot, úgy döntött, hogy anyagilag is támogatni fogja a vajdasági gazdaság fejlesztését.

– Most itt van egy hatalmas összeg, 50 milliárd forint, illetve mintegy 160 millió euró, s ezzel a lehetőséggel élni kell. Sikerült a szerb kormánnyal is olyan megegyezésre jutni, hogy ne legyen ellenvetése, hogy Magyarország ide befektessen – mondta Fremond Árpád. – Az első körben kiírt pályázati összeg mindössze két százaléka annak az összegnek, amire a későbbiekben pályázni lehet. Valójában ez a próbája annak, hogy hogyan fognak reagálni a pályázatokra a vállalkozók. Az elkövetkező három évben még sok pályázati kiírásra sor kerül. A második pályázati kört valamikor a nyár elején tervezi meghirdetni a Prosperitati Alapítvány.

Juhász Bálint elmondta, hogy a Prosperitati Alapítvány munkája során az első fázisban a cél a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése, a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységének az erősítése és hatékonyabbá tétele, valamint a fiatalok számára falusi házak megvásárlásának lehetővé tétele. Ezzel kívánják elérni a foglalkoztatottság növelését és az öngondoskodást, ami elősegíti a szülőföldön maradást és a családok itthoni boldogulását. A pályáztatás során mindvégig az egyszerűségre törekedtek, beleértve a felhívás, a szabályzat és az űrlap kidolgozásának folyamatát is, aminek köszönhetően a pályázóknak nagyon egyszerű kérdésekre kell feleletet adniuk, így a pályázat bárki számára elérhető, bárki meg tudja írni.

Az iroda munkatársai személyesen veszik át a beadványokat, amelyeket ellenőriznek is, és csak akkor veszik át a dokumentumokat, ha azok formailag minden kívánalomnak eleget tesznek. Fontos tudni, hogy a pályázati dokumentumokat csak a körzeti irodákban lehet átadni. Ez után az időszak után következik az értékelési időszak, amely szakmai bizottságok bevonásával fog lezajlani, és utána kerül majd sor az eredményhirdetésre.

A lakossági fórum résztvevői az ismertetők meghallgatása után kérdéseket is feltettek, amelyeket a szakembereknek a helyszínen meg is válaszoltak.

A most megnyitott temerini Prosperitati-iroda hétfőtől péntekig 9 és 15 óra között fogadja a helybeli és a vidéki érdeklődőket. Az iroda elérhetőségei: Kossuth Lajos utca 11., telefon: 021/38-42-677, e-mail: temerin@prosperitati.rs.