2024. április 19., péntek

Orosz vagy szíriai gépek bombázták le a szíriai kórházakat a nemzetközi koalíció szerint

Feltehetően orosz vagy szíriai harci repülők bombáztak le a hét elején több észak-szíriai kórházat és iskolát - közölte szerdán Steven Warren ezredes, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője.
Warren közölte, az orosz és szíriai légierő bombázásai nem hogy nem csökkentek azóta, hogy a nagyhatalmak között múlt pénteken Münchenben megállapodás született a szíriai ellenségeskedések leállításáról, hanem fokozódtak.
Az amerikai hadsereg megfigyelései szerint megnőtt a taktikai repülőgépek bevetésének száma, a korábbinál több rövidtávú ballisztikus rakétát lőttek ki és megszaporodtak a szíriai helikopterek hordóbombás támadásai - mondta Warren. Hozzátette, hogy ezek az akcióik figyelmen kívül hagyják a civilek életét, s fokozzák szenvedésüket, nem beszélve arról, hogy tovább bonyolítják a helyzetet.
A szóvivő leszögezte, hogy a hadsereg számára egyelőre nem világos, hogy az Aleppó és Idlíb tartományban lévő kórházak és iskolákat szíriai vagy orosz repülőgépek, vagy ballisztikus rakéták csapása érte. Warren szerint a valóságban az történt, hogy "orosz vagy szíriai gépek hajtottak végre bevetéseket ezeken a területeken, és a kórházakat találat érte".
Az említett észak-szíriai tartományokban hétfőn legalább öt egészségügyi intézményt és két iskol