2024. április 25., csütörtök
PAKISZTÁN

Pakisztán szerint közel félszáz terrorszervezet működik területén

Jelenleg 45 terrorcsoport működik Pakisztán területén, és bár közülük néhányan az Iszlám Állam (IÁ) nevében cselekednek, maga a dzsihadista szervezet nem vetette meg a lábát az országban - jelentette ki az ázsiai állam belügyminisztere.

- Ha az IÁ tényleg jelen van Pakisztánban, akkor nevezzék meg a tagjait, arab nevükön azonosítsák ezeket a személyeket - hangsúlyozta Csaudri Niszár Ali Hán egy sajtótájékoztatón, amelyről szerdán számolt be a Geo televíziós csatorna. A miniszter rámutatott, hogy hazájában nem léteznek magas rangú IÁ-tagok, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a szóban forgó 45 terrorszervezet egyes tagjai mozgalmukat hátrahagyva az Iszlám Állam nevében kezdenek el tevékenykedni. Hán hangsúlyozta, hogy a Pakisztánban őrizetbe vett feltételezett IÁ-tagok helyi szervezetekhez tartoztak, mint a Laskar-i-Dzsangvi (LeJ) vagy a Hizb-i-Iszlami.

A miniszter szavai ellentmondanak a pakisztáni hírszerzési igazgató egy héttel ezelőtti nyilatkozatának, amely szerint az Iszlám Állam egyre nagyobb fenyegetést jelent az ázsiai ország számára. Aftab Szultán arról is beszélt, hogy több százra tehető azoknak a pakisztániaknak a száma, akik Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Az egyik pakisztáni terrorcsoport az elsősorban Szíriában és Irakban befolyást szerző dzsihadista szervezet nevét használva vállalta magára a tavaly májusban Karacsiban végrehajtott támadást, amelyben 45 síita vesztette életét.