2024. április 23., kedd

Pásztor: Minden szinten együttműködésre készülődünk az SZHP-val

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kijelentette, hogy a pártja a közelgő választási kampányban minden szinten együttműködésre készülődik a Szerb Haladó Párttal (SZHP).

Pásztor István: Az elmúlt négy évben 27 százalékkal nőtt a tagság létszáma (Fotó: Ótos András)

Pásztor István (Fotó. Ótos András)

- Van egy általános álláspontunk, mely szerint a politikai színtéren csak a szélsőjobboldali pártokkal nem működünk együtt. A közeljövőben teljesen reális, hogy készülődünk az SZHP-val való együttműködésre minden szinten - nyilatkozta Pásztor a Vajdasági Rádió- és Televíziónak.

Hozzátette, hogy személyesen nincs gondja a politikai ellenfelek megjegyzéseivel, mely szerint a tartományi hatalom 16 éve a semmit sem tett a polgárokért Vajdaságban.

- Felsorolhatok mindent amit tettem az elmúlt 16 évben, és nincs semmi szégyellnivalóm - mondta Pásztor, aki egyben a vajdasági Tartományi Képviselőház elnöke.

A tartományi parlament elnöke továbbá azt mondta, hogy még nem konzultált senkivel sem a tartományi választások kiírásával kapcsolatban és várható, hogy a konzultációra a következő napokban, de legkésőbb a március első hetében kerül sor.

Kifejezte meggyőződését, hogy megállapodás születik a választások egyidejű megtartására mind a három szinten, és megállapította, hogy április 24-e a legvalószínűbb időpont.

- Legjobb ha minden egyes megbízatás négy évig tart, és remélem, hogy Szerbia ez irányba halad. Örömmel tölt el, hogy mi itt a tartományban képesek voltunk kitölteni hivatali időnket, habár bizonyos pillanatokban úgy tűnt, hogy ez nem lesz lehetséges - mondta Pásztor.

Elmondása szerint, a négy éves mandátum fenntartása intézményi kérdés, így nem véletlen, hogy az Alkotmány és a jogszabályok is előírják, hogy a hivatali idő négy év.

- Olyan szakaszba kellene, hogy lépjünk, amelyben nem rendkívüli, hanem a rendes választások lesznek a szabály - mondta Pásztor.

Hozzátette, hogy a több szintű egyidejű választások miatt, a közelgő kampányt a stratégiai nemzeti témák fogják uralni, ami majd eltereli a figyelmet a vajdasági és a helyi témákról.

Javasolta egy olyan gyakorlat felállítását, amelyben a tartományi és helyhatósági választások el vannak különítve a köztársaságitól, annak érdekében, hogy az élet kérdései nyerjenek a jelentőségükön.

Kommentálva a politikai szereplők mind gyakoribb üzeneteit, mely szerint nem engedik meg szeparatizmust Vajdaságban, Pásztor azt mondta, hogy az ilyen üzenetek jelzik, hogy a Vajdaság státusának kérdése nemcsak politikailag, hanem alkotmányosan is nyitott .

- Így ez aktuális az előttünk álló alkotmányos változtatások tekintetében is. Én Vajdaságot Szerbián belül, nem mint köztársaságot látom, de mint törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalommal rendelkező autonóm tartományt - mondta.

A nagyszámú, Magyar Mozgalomhoz csatlakozott párttag kizárásával kapcsolatban Pásztor úgy értékelte, hogy az nem tudja jelentősen veszélyeztetni a VMSZ-t, mert, mint hozzátette - Ez megtörténik minden pártban, sőt családban is.