2024. április 23., kedd
ZOMBOR

Városnap, városi elismerés nélkül

Immár második egymást követő évben nem kerül kiosztásra a Város Díszoklevele, közismertebb nevén a Februári Díj. Emiatt a jutalmat elbíráló bizottság elnöke lemondott, tagjai pedig az odaítélési szabályzat módosítását indítványozták.

Két éve nincsen elismerésre méltó polgár a városban? (Fekete J. József felvétele)

Két éve nincsen elismerésre méltó polgár a városban? (Fekete J. József felvétele)

A díjat 2011-ben alapította a város azok megjutalmazására, akik az előző esztendőben kiemelkedő sikert értek el szakterületükön. Az elismerést elsőként Dalibor Čutura kézilabdázó vehette át 2012-ben, egy évre rá dr. Pásti Igor kapta tudományos tevékenységéért. 2014-ben négy oklevelet is átadtak, akkor is a kézilabda került középpontba, Katarina Krpež, Kristina Liščević és Svetlana Ognjenović kézilabdázónők voltak a kitüntetettek, mellettük Saša Torlaković színművész részesült elismerésben. Tavaly a városnapi ünnepség díjátadás nélkül zajlott, és 2016-ban sincs jutalmazott, noha több felterjesztés is érkezett a bizottság címére. Név szerint Vladimir Jerković, dr. Miroslav Stoisavljević, dr. Aleksandra Trbojević, dr. Stojan Berber és dr. Branislav Danilović, valamint a Sombor nevet viselő nőegylet szerepelt a jelöltek listáján. Az utóbbit a bizottság nem vette figyelembe, tekintettel, hogy az oklevél egyéni elismerés, nem pedig kollektív. Vasa Relić, a díjakat elbíráló bizottság elnöke dr. Stojan Berbert javasolta a díjra a legutóbbi bizottsági ülésen, de tagtársai leszavazták. Végül egyik jelölt se nyert többséget. Relić morális okok miatt lemondott, azzal indokolván, hogy mivel két egymást követő évben a bizottság képtelen volt megfelelő személyt fölterjeszteni a díjra a városi tanácsnak, úgy érzi, nincs többé helye a bizottságban, amely egyébként a Februári mellett az Októberi Díj jelöltjeinek elbírálását is intézi.

Mindkét elismerésre a városi közigazgatás által tett nyilvános fölhívás után bárki javasolhat érdemesnek tartott személyt, azzal, hogy saját magát nem terjesztheti föl. Az illetékes bizottság annyiban szeretné módosítani a kitüntetések odaítélésének szabályzatát, hogy amennyiben a polgárok jelöltjei között nem talál megfelelő, a kritériumokat teljesítő személyt, maga tehessen javaslatot a városi tanácsnak.

Zombor város egyébként február 17-én ünnepli a szabad királyi város címe elnyerésének 267. évfordulóját. A városi képviselő-testület szokásosan díszülést tart, amire számos vendéget várnak, köztük a nagykövetségek és a testvérvárosok képviselőit. A díszülés előtt a fölújított Kosta Trifković téren, más nevén a Művészetek terén Naj@Sombor – Zombor hagyatéka elnevezéssel kiállítás nyílik, illetve föllépnek a művelődési egyesületek. Este a Szentháromság téren a belgrádi Van Gogh együttes koncertezik.