2024. március 29., péntek

Ecsettel egy új szívért

Humanitárius tárlat a szabadkai Szabadegyetem galériájában

A Vöröskereszt Képzőművészeti Műhely szervezésében eladással egybekötött humanitárius tárlat nyílt pénteken a szabadkai Szabadegyetem galériájában. A tárlaton 52 alkotás kerül kiállításra és eladásra összesen 46 alkotótól. A humanitárius tárlat árából származó bevétellel a festőművészek Aleksandar Šešlija szívátültető műtétjét kívánják támogatni. A szabadkai, kétgyermekes programozó szívátültetéséhez 120 ezer euróra van szükség.

(Molnár Edvárd felvétele)

(Molnár Edvárd felvétele)

– Az élet nélkülünk is halad tovább, de hogy az élet haladni tudjon, ahhoz erő, jó akarat, tisztesség, emberiesség kell. Mi ezzel a kiállítással egy polgártársunk betegségének kezelésében szeretnénk segíteni – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a tárlatot Kerekes Sándor festőművész, a Vöröskereszt Képzőművészeti Műhely vezetője.

– A műhelyemhez csatlakozott Szabadka össz jóindulatú festője. Mi, festők már eleve humánusan születünk, miután megfestettük a képet, és aláírtuk, azután a kép útját nem ismerjük. Magát a kiállított anyagot a művészi ár töredékéért kínáljuk fel. Mi így szeretnénk segíteni Šešlija Aleksandaron és családján. Aleksandarnak egy szívműtéten kell átesnie, de ennél is fontosabb az, hogy két apró gyermeke van, és mi azt szeretnénk, ha az apja nevelné fel őket. Ecsetet fogtunk, dolgoztunk, és íme, itt van előttünk ez a tárlat, amelyet nagy szeretettel ajánlok, és sokéves megnyitói beszédeim óta először kimondom, tessék vásárolni – buzdított emberiességre Kerekes.

– Ezek a festők hajlandók az alkotásaikból, tehetségükből, önmagukból ajándékozni, időtől, tértől és rászorulótól függetlenül. Reméljük, jó szándékukban sikerrel járnak – mondta Mile Tasić festőművész és kritikus. Emlékeztetett az előttünk álló ünnepekre, a Valentin-napra, a nőnapra, azokra az alkalmakra, amikor az ajándékozó, az ajándékozáson túl valami nemes cselekedetet is véghezvihet a tárlat képeiből vásárolva. A humanitárius tárlaton kiállító művészek: Jelena Balzam, Emma Basch, Snežana Buljovčić, Csányi Anna, Csetvei Hari, Andjelka Dulić, Živka Golčovska, Zoran Govedarica, Hegediš Vera, Horvćt Uzon Čva, Rozalija Ilić, Divna Lulić Jovčić, Kabai Éva, Kala József, Kerekes Sándor, Imre Kesegi, Király Elvíra, Josip Kler, Alen Konavec, Josipa Križanović, Snežana Kujundžić, Lebović Elza, Čedomir Lišić, Magyari Éva, Mahalik Zora Zara, Jakov Makaji, Djuro Maravić, Natalija Mijatov, Ružica Miković Žigmanov, Cecilija Miler, Ivana Peić, Penovác Endre, Pesti Emma, Duška Popović, Zorica Popović, Radujković Milojković Mirjana, Rudolf Sedlar. Kristijan Sekulić, Aleksandra Stojiljković, Ivan Šarčević, Ivan Šokčić, Ivan Šrajber, Szőlősi Katica, Danijela Vojniá Zelić, Jadranka Vučetić, Milica Žarić.

A kiállítás február 21-éig lesz nyitva mindennap déltől este nyolcig.