2024. április 19., péntek

Egy páratlan lehetőségről

Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is tartott lakossági fórumot a Prosperitati Alapítvány – Meggyorsul a magyar állampolgársági kérelem elbírálása?

Pénteken délután Bácsfeketehegyen tartotta meg soron következő lakossági fórumát a Prosperitati Alapítvány és a Vajdasági Magyar Szövetség. A téma természetesen a magyarországi gazdasági támogatásra való pályázási lehetőségek ismertetése volt.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

A Kultúrotthon zsúfolásig megtelt nagytermében Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Földi Márta, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagja, Pelt Ilona tartományi parlamenti képviselő és Kerekes Zoltán, a kishegyesi községi tanács tagja beszéltek a támogatási lehetőségekről. Kishegyesen szombat este került sor a lakossági fórumra, s mondhatni, hogy a tűzoltóotthon szűkösnek bizonyult az érdeklődők számára. Itt Pásztor István, a VMSZ elnöke, dr. Babity János, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és Pelt Ilona tartományi képviselő beszéltek az érdeklődőkkel.

Mindkét helyszínen nagy volt az érdeklődés, és számos kérdés hangzott el az alapítvány által kiírt 10 pályázatra vonatkozóan. Juhász Bálint úgy fogalmazott, hogy az emberek készültek ezekre a lakossági fórumokra, érdeklődnek a lehetőségek iránt, és pályázni fognak. – Ez a lehetőség mindenképp egy injekció a vajdasági magyar közösség számára. Reményt ad, felkarol, és bízom abban, hogy sikeres lesz. Az óriási érdeklődés meggyőzött bennünket, hogy a célnak megfelelő pályázatokat írtunk ki. Túl nagy hiba nincs a rendszerben, tehát komoly kritikát nem fogalmaztak meg. Pici hangsúlyeltolásokra kaptunk javaslatokat, és kérdés volt, hogy olyan pályázati kiírások, amelyek eddig nem jelentek meg, megjelennek-e majd. Minden megjegyzés, minden javaslat a mi munkánkat segíti – nyilatkozta Juhász.

Dr. Babity János főkonzul három ilyen jellegű eseményen vesz részt, s meglátása szerint a szakértők igen felkészült kérdéseket kaptak. A főkonzul elmondása szerint a főkonzulátus dolgozik azon, hogy lerövidítse a várakozási időt azok a magyar állampolgárságot kérelmezők számára, akik részt szeretnének venni a Prosperitati valamelyik pályázatán. A szerb–magyar kettős állampolgárság ugyanis követelmény az összes kiírt pályázatnál. – A felügyelő szerveinknek tettünk egy jelzést arra vonatkozóan, hogy igény mutatkozik nemcsak a lehető leggyorsabb elbírálásra, hanem konkrét dátumokra is. Ezzel együtt nem lehet hátrányba hozni azokat sem, akik már kérelmezték a magyar állampolgárságot, de nem vesznek részt ezen a pályázaton. Kértük azt, hogy ennek figyelembevételével az ügyintézési határidő rövidüljön le. Tudni kell, hogy több ezres számokról beszélünk, és azokat a kérelmeket illetően, amelyek már elbírálás alatt vannak, nem lehet elvárni, hogy minden egyes esetben március 31-ig eskütétellel együtt megvalósuljon az állampolgárság megszerzése. Viszont a pályázati kiírás nagyon világosan leszögezi, ez nem egy egyszeri lehetőség. Ez csak a legelső pályázási kör, és a teljes megítélhető összegnek csak a két százaléka kerül kiosztásra – mondta el Babity.

Pásztor István a kishegyesi lakossági fórumon a pályázat létrejöttének körülményeiről is szólt az érdeklődőknek. Az elmúlt években folyamatosan az az igény fogalmazódott meg irányukba, hogy VMSZ-nek segítenie kell a közösség tagjait, hogy gazdasá- gilag és egzisztenciálisan boldogulni tudjanak. Ez az igény folyamatosan ismétlődött, és VMSZ-nek fel kellett vállalnia egy ilyen jellegű program elkészítését. A Kárpát-medencében nincs még egy olyan határon túli magyar közösség, amely egy ilyen dokumentumot rakott volna le az asztalra, fogalmazott az elnök. A magyar kormány úgy döntött, hogy mellszélességgel a program mögé áll, és 160 millió eurót biztosít rá. Ez egy akkora összeg, amekkora még sohasem állt a vajdasági magyar közösség rendelkezésére. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a vállalkozások megerősítésére és munkalehetőségek teremtésére – fogalmazott Pásztor.