2024. április 26., péntek

Moholon is nagy az érdeklődés a pályázatok iránt

A gazdaságfejlesztési pályázatokról tartottak lakossági fórumot péntek este Moholon a kultúrotthonban, ahol jelen volt Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, Újhelyi Nándor, a VMSZ elnökségi tagja, Nagy Miklós, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottsági tagja és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke, Molnár Viktor tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes, illetve a zentai alapítványi iroda két munkatársa, Szegedinszki Krisztián és Harmath Tímea.

A moholi lakossági fórum előadói (Csincsik Zsolt felvétele)

A moholi lakossági fórum előadói (Csincsik Zsolt felvétele)

A Vajdasági Magyar Szövetség által szervezett lakossági fórum, illetve az anyaországi támogatások iránt nagy volt az érdeklődés Moholon, ahol mintegy százhúsz helybeli mezőgazdasági termelő és vállalkozó vett részt, akiket Világos Tibor, az Ada községi pártszervezet elnöke köszöntött. A gazdaságfejlesztési pályázatok jelentőségéről Nyilas Mihály beszélt. Elmondta, hogy a VMSZ szakmai csoportja, mintegy ötven szakember, három évig dolgozott a gazdaság és területfejlesztési stratégia kidolgozásán, amely a vajdasági magyarság gazdasági megerősítését szolgálja. Ezt a stratégiát az anyaország kormánya 50 milliárd forinttal, vagyis körülbelül 160 millió euróval támogatja, amihez az elkövetkező három évben a Prosperitati Alapítványon keresztül pályázat útján juthatnak hozzá az érdekeltek. Mindenkit arra biztatott, hogy pályázzanak a támogatásokra minden egyes körben.

A pályázatok részleteiről Molnár Viktor számolt be, aki közölte, hogy az érdekeltek az első körben a pályázatokat március 1. és 31. között adhatják át személyesen az illetékes alapítványi irodában, ami Ada község esetében Zentán található. Az első pályázati csomag tíz pályázatot tartalmaz. Egy ingatlanvásárlási pályázatot, amelyben a fiatal házaspárok és élettársak pályázhatnak falusi házak vásárlására, vagyis a városokon kívül a községek területén lévő összes lakóingatlanra. A csomag a kis- és középvállalkozások számára is tartalmaz három vállalkozásfejlesztési pályázatot, amelyek eszközbeszerzésre, szabványosításra és turisztikai fejlesztésre vonatkoznak. Emellett tartalmaz hat mezőgazdaság-fejlesztési pályázatot, amelyek révén fóliasátrak és ahhoz tartozó eszközök, tenyészállatok és méhek, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, illetve öntözőberendezések vásárlására, valamint többéves ültetvények létesítésére pályázhatnak a termelők. A pályázóknak magyar és szerb állampolgársággal kell rendelkezniük, minden esetben 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. Az elnyerhető összeg a mezőgazdaság terén 800 ezer dinár, a vállalkozásfejlesztések esetében 0,5-től 2,5 millió dinár, a pályázat céljától függően. A fiatal házaspárok házvásárlási támogatás címén legfeljebb 1,2 millió dinárt kaphatnak.

Az alapítvány zentai irodájának munkatársa, Szegedinszki Krisztián elmondta, hogy az iroda Zentán, a Posta utca 11. alatt található, ahol minden munkanap 9 és 15 óra között várják az ügyfeleket, akik érdeklődhetnek a 024/223997-es telefonszámon is, illetve drótpostán, a zenta@prosperitati.rs címen. A lakossági fórum végén a résztvevők mezőgép-, tenyészállat- és méhvásárlásra vonatkozó kérdéseket tettek fel a szakembereknek.