2024. március 28., csütörtök

Légicsapások értek egy kórházat, többen meghaltak

Légicsapások értek hétfőn egy észak-szíriai kórházat, amelyet az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet támogat. A támadásban heten meghaltak és az MSF nyolc munkatársa eltűnt - közölte Mego Terzian, a segélyszervezet elnöke.

Korábbi értesülések szerint a támadásnak kilenc halálos áldozata van, köztük egy gyermek.
Terzian úgy vélte, Oroszország vagy a szíriai kormányerők légi ereje hajthatta végre a kórház elleni légicsapásokat.
"A bombázások célpontja egy az MSF által támogatott kórház volt. A kórházat magába foglaló épület teljesen romba dőlt" - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni központú szíriai aktivistahálózat párizsi szóvivője. Az OSDH szerint a támadásnak, amelyet valószínűleg orosz harci gépek hajtottak végre, több tucatnyi sebesültje is van.
Egy a helyszínen dolgozó aktivista korábban azt mondta, a kórház teljes személyzete meghalhatott a támadásban. Elmondta, hogy a négyemeletes épület korábban cementgyár volt, abból alakították át kórházzá.
Az MSF szíriai missziójának vezetője, Massimiliano Rebaudengo megerősítette a légitámadás tényét, és az AFP hírügynökségnek azt mondta: két támadás volt két-két rakétával és néhány percnyi különbséggel, tehát négy rakéta csapódott be az épületbe. A kórház személyzetének legalább nyolc tagja eltűnt. "Szándékos támadás történt egy egészségügyi intézmény ellen. A kórház lerombolása azt jelenti, hogy a térségben élő mintegy 40 ezer ember mostantól nem jut egészségügyi ellátáshoz" - jelentette ki Rebaudengo.
A kórház az Idlíb tartománybeli Mááret an-Númán közelében, Hadíje helységben volt, Damaszkusztól 280 kilométerrel északra. Az intézményben 54 fős személyzet dolgozott, és 30 ágyat, két műtőt, egy sürgősségi szobát és egy ambuláns rendelőt tartottak fenn benne. Az MSF 2015 óta támogatta a kórházat egészségügyi felszerelésekkel és finanszírozással. Az MSF 153 kórházat támogat Szíriában, amelyek közül csak idén ötöt ért katonai támadás.