2024. március 29., péntek

Rijád és Ankara kész szárazföldi erőket bevetni Szíriában

Szaúdi harci gépek szálltak le a törökországi Incirlik légi támaszponton – A török haderő a szíriai kurdok állásait bombázza

Szaúd-Arábia harci repülőket küldött a törökországi Incirlikben található légi támaszpontra azzal a magyarázattal, hogy az ország így kíván hozzájárulni az Iszlám Állam (IÁ) elleni harchoz. Ahmed al-Asszíri, a szaúdi védelmi minisztérium tanácsadója szombat este az al-Arabíja hírtelevíziónak közölte: egyeztettek az IÁ ellen harcoló nemzetközi katonai koalícióval, nem egyoldalú lépésről van szó. Hozzátette azt is, hogy szárazföldi csapatokat egyelőre nem küldtek, de készek katonákat is bevetni Szíriában.

Iskoláskorú gyerekek a rommá lőtt aleppói utcán (Fotó: Beta/AP)

Iskoláskorú gyerekek a rommá lőtt aleppói utcán (Fotó: Beta/AP)

Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter azt mondta: Rijád akkor küld különleges egységeket egy esetleges szíriai akcióhoz, ha a Washington vezette nemzetközi koalíció úgy dönt, hogy szárazföldi egységekkel is ki kell egészíteni a jelenleg a légierő bevetésével végrehajtott támadást az IÁ ellen.

Adel al-Dzsubeir kijelentette, ha a szíriai rendezéssel kapcsolatos tárgyalások nem járnak sikerrel, akkor „Aszadot erővel kell eltávolítani a hatalomból”.

A müncheni biztonságpolitikai fórumon tartózkodó török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu úgy nyilatkozott: Törökország is részt venne Szaúd-Arábia mellett a szárazföldi hadműveletekben Szíriában az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen, és az arab királyság légi erejét is bevethetné a dzsihadisták ellen a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontról.

Bassár el-Aszad szíriai elnök egy interjúban a múlt héten arról beszélt: valós annak a kockázata, hogy Törökország és Szaúd-Arábia beavatkozik a szíriai konfliktusba, valamint azt is kijelentette, ezt országa elleni agressziónak tekintené, és szembeszállna vele. Rijád és Ankara szerint Aszad távozása elengedhetetlen a szíriai konfliktus rendezéséhez.

Maszúd Dzsazajeri, az iráni hadsereg vezérkari főnökének a helyettese figyelmeztette tegnap Rijádot, hogy ne küldjön szárazföldi erőket Szíriába. Mint mondta, Irán nem fogja megengedni, hogy a szíriai hatalmi helyzet úgy alakuljon, ahogyan a törvényes kormány ellen lázadókat támogató országok szeretnék.

„A Szíriában harcoló terroristák a szaúdi erők emberei, amerikaiak vagy a helyi lázadó erők fegyveresei” – jelentette ki Dzsazajeri.

A SZÍRIAI KURDOK ÁLLÁSAIT LÖVIK

Tüzérségi támadást intézett a török hadsereg a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet aleppói állásai ellen – közölte a fegyveres szervezet politikai szárnya, a Demokratikus Unió Pártja (PYD) szombaton.

A szíriai kurdok állásai elleni török ágyúzásról szóló hírt az YPG Twitter-oldalán, illetve az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns szervezet is megerősítette. A PYD közlése szerint a tüzérségi támadás a kurdok aleppói enklávéját, Afrint, és az utóbbi napokban elfoglalt Mannag település melletti légi támaszpontot érte.

A légi támaszpontot és egy szomszédos várost szerdán foglalták vissza iszlamistáktól szíriai kurd lázadók arab felkelőcsoportok támogatásával. Az iszlamisták 2013-ban foglalták el a térséget a kormányerőktől. Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt.

A támadás vasárnap is folytatódott. Az Aszad-kormány elítélte a támadást, és az ENSZ-hez fordult Szíria területi épségének a megsértése miatt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szombaton, csupán néhány órával a tüzérségi támadás előtt arra figyelmeztetett, hogy Törökország, „ha kell”, katonailag fog fellépni a Demokratikus Unió Pártja ellen, amelyet terrorista szervezetnek tart.

Óva intette vasárnap Száleh Muszlim, a szíriai kurd Demokratikus Egyesülés Pártjának (PYD) társelnöke Törökországot attól, hogy közvetlenül beavatkozzon a szíriai konfliktusba.

Ebben az esetben „egész Szíria népe szállna velük szembe” – húzta alá a szíriai kurd politikus.

Muszlim egyúttal visszautasította azt a török felszólítást, hogy a kurd irányítású erők vonuljanak ki azokról a területekről a török határ mentén, melyeket az elmúlt napokban foglaltak el, beleértve egy légi bázist is.

„Mit akarnak? Hogy az an-Nuszra maradjon ott, vagy jöjjön a rezsim, és elfoglalja?” – tette fel a kérdést a politikus.

ASZAD ERŐI RAKKA FELÉ NYOMULNAK

Előrenyomulni készül a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet uralta Rakka tartományban – közölte egy szíriai katonai forrás szombaton. A forrás szerint a hadműveletet már néhány napja megindították, a Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányához hű hadsereg az utóbbi két napban az IÁ több állását is elfoglalta Hama és Rakka tartomány között.

A szíriai katonai forrás úgy fogalmazott: ez jelzi, hogy a további hadműveletek Rakka felé veszik az irányt. Hozzátette, a rakkai front nyitott at-Tabkáh irányából.

A Rakka tartományban fekvő At-Tabkáh város melletti légi támaszpontot a kormányerők 2014-ben veszítették el az Iszlám Állam elleni harcokban. A támaszpont azóta is a dzsihadisták kezén van.