2024. április 25., csütörtök

Több idő a beteg gyermek ápolására

Törvénymódosítást kezdeményez a minisztérium a daganatos gyermekek családja érdekében

Az egészségügyi minisztérium törvénymódosítást kezdeményez, hogy a rákos gyermekek édesanyjai korlátlan ideig tudják gyermeküket ápolni, és a bérük száz százalékát kapják kézhez az ápolás ideje alatt – nyilatkozta tegnap Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter a Pink televízió műsorában vendégszerepelve.

– A rákos gyermekek szüleinek országos szervezetével együttműködve kezdeményezést indítottunk, hogy változtassunk bizonyos dolgokon, például azon, hogy ne legyen többé időhatár az ápolásban. Ha a gyermek négy hónap alatt nem gyógyul fel a rákból, nem gátolhatjuk meg a szülőt, hogy tovább ápolja gyermekét – mondta Lončar. Hozzátette, kezdeményezésük alapján a daganatos gyermekek szülője a gyermek gyógyulásáig betegszabadságon legyen, és a bére az eddigi 65 százalék helyett 100 százalékot tegyen ki.

– A kezdeményezést nemcsak a beteg gyermekekért indítottuk el, hanem azok családjáért is. Ilyen esetekben mindenki szenved, a mi célunk pedig az, hogy se a család, se más ne szenvedjen. Azt szeretnénk lehetővé tenni, hogy az egész családnak könnyebb legyen, hogy a gyermekek meggyógyuljanak, a család pedig elégedett legyen – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Elmondása szerint az egészséges család a cél. Hozzátette, elvárásai szerint az év végéig sor kerül a törvénymódosításra.