2024. március 29., péntek

További 500 munkahely Szabadkán

A ContiTech vállalat 20 millió eurós beruházással építi második gyárát

Pénteken írták alá az önkormányzat és a ContiTech Fluid Serbia Kft. képviselői azt a szerződést, amelynek értelmében a város 2,5 hektárnyi földterületet ruház át a német gyár szerbiai leányvállalatára, amely 20 millió eurós beruházásból második szabadkai termelőcsarnokát fogja felépíteni, ahol a jövő év végéig további 500 új munkahely létesül.

Nebojša Daraboš, a Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja elmondta, egy féléves tevékenységi sorozat megkoronázása a mostani szerződéskötés. Tavaly, július 8-án írták alá a Continental, a szerbiai kormány és az önkormányzat képviselői azt a szándéknyilatkozatot, amelyben lefektették a gyár további szabadkai beruházásainak alapelveit és tervét. Ezt követően a városi képviselő-testület augusztus 27-én fogadta el a földterület elidegenítésének gazdasági indokoltságára vonatkozó elaborátumot, amelyet az Ipari Technológiai Parkok vállalat szakemberei dolgoztak ki. Az idén január 23-án adta meg a szerbiai kormány a jóváhagyást a földterület átruházásáról, majd a képviselő-testület elfogadta az erre vonatkozó végzést. Mindezen tevékenységek vezettek a pénteki szerződés aláíráshoz. A tanácsos köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez.
Maglai Jenő polgármester kiemelte, fontos, hogy folytatódnak Szabadkán a külföldi beruházások. A Continental döntése azt jelenti, hogy a vállalat jól érzi magát a városban, megtalálta itt a gazdasági számítását, ezért bővíti kapacitásait. A második gyárcsarnok felépítése egyben üzenet, hogy elégedettek az itteni működési és ügyviteli feltételekkel, az pedig, hogy ezen beruházás által további 500 új munkahely létesül, a város fejlődésének is egy lökést ad, és azt bizonyítja, hogy Szabadkának van jövője.
Živko Topalović, a ContiTech Fluid Serbia Kft. igazgatója a várossal való jó együttműködést és a nagyfokú bizalmat emelte ki, mint egyik olyan tényezőt, amely az itteni beruházások folytatása mellett szólt, a másik dolog pedig az, hogy a vállalat meg tudott felelni a gépkocsigyártás követelményeinek, amelyhez a város biztosítani tudta a szükséges energiát, földgázt és megfelelő munkaerőt.
A vállalat 2011 óta van jelen Szabadkán, jelenleg 600 dolgozót foglalkoztat a gépkocsi és tehergépkocsi alkatrészeket gyártó kisbajmoki üzemében. A ContiTech a világ egyik vezető gépkocsialkatrész-gyártója, amely a Continental részeként 38 országban 28 ezer embernek ad munkát.
Az új gyárcsarnok építése kora tavasszal, március végén, április elején kezdődhet meg, az első munkahelyek pedig még az év vége előtt megnyílhatnak.