2024. április 20., szombat

Albánia helyes úton jár

Kerry szerint Albánia a "helyes úton" jár a korrupció elleni harcban

Albánia a helyes úton jár a mélyreható reformok terén, amelyeket elsősorban a korrupció felszámolása érdekében indított el, s ezt a nyugati országok teljes mellszélességgel támogatják - fejtette ki vasárnap a Tiranába hivatalos látogatásra érkezett amerikai külügyminiszter.

John Kerry amerikai külügyminiszter és Edi Rama albán miniszterelnök (Fotó: Beta/AP)

John Kerry amerikai külügyminiszter és Edi Rama albán miniszterelnök (Fotó: Beta/AP)

John Kerry Edi Rama miniszterelnökkel találkozott, de tanácskozott Lulzim Bashával, a jobbközép ellenzék vezetőjével is. Az amerikai diplomácia vezetője egyaránt méltatta Albánia korrupcióellenes intézkedéseit és az Iszlám Állam elleni küzdelemben való aktív részvételét.

Albánia "a helyes úton halad" - állapította meg Kerry, elsősorban az igazságügyi rendszer mélyreható reformjára utalva, amelyet amerikai és európai ellenőrzés mellett indított meg a politika és a szervezett bűnözés közötti összefonódások felszámolása érdekében. E reform keretében az ország vezetése úgy akarja átszabni az igazságszolgáltatás egészét, hogy a korrupt politikusok ne élvezhessenek büntetlenséget a jövőben.

A kis balkáni országban ennek nagy a tétje, hiszen 2014-ben kapott tagjelölti státust az Európai Uniótól, és az említett reform sikere a feltétele annak, hogy esélye legyen a majdani csatlakozásra.

Kerry vasárnap amiatt is dicséretben részesítette Tiranát, hogy - mint fogalmazott - mindig az első vonalban harcol az erőszakos szélsőséges erők ellen az Iszlám Állam elleni koalíción belül. "Albánia velünk van Afganisztánban is" - emlékeztetett az amerikai külügyminiszter, külön kiemelve, hogy a NATO tagjaként ez az ország különleges felelősséget vállal magára a Balkánon is.

Edi Rama válaszként hangsúlyozta: "Az Egyesült Államokhoz különleges kötelékek fűznek bennünket, semmi sem választhat el minket, minden téren egységesek vagyunk".