2024. március 29., péntek

Medvegyev: egy szárazföldi beavatkozás "súlyos, hosszú háborúhoz" vezetne

Bármiféle szárazföldi beavatkozás Szíriában "súlyos, hosszú háborúhoz" vezetne - mondta vasárnap Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök az Euronews televíziós csatornának adott interjújában.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (Fotó: Sputnik)

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök (Fotó: Sputnik)

A 17 országot és három nemzetközi szervezetet tömörítő Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) - mások mellett az Egyesült Államok, Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Törökország és az Európai Unió képviselői - csütörtök-pénteki müncheni külügyminiszteri találkozóján a felek megállapodtak a fegyvernyugvás egy héten belüli megteremtéséről és a harcok miatt a külvilágtól elzárt szíriai települések humanitárius segélyezéséről.

John Kerry amerikai külügyminiszter a megállapodás létrejötte után hangsúlyozta, ha a béketerv zátonyra futna, több katonát küldhetnek a térségbe. Kerry nyilatkozatára reagálva Dmitrij Medvegyev úgy vélte, a külügyminiszter szavai "értelmetlenek, amelyeket egy egyszerű okból nem kellett volna kimondania: ha hosszúra nyúló háborút akar, indítson szárazföldi hadműveleteket vagy bármi mást. De ne próbáljon megfélemlíteni senkit". "Hadd ismételjem meg azt, hogy senki nem akar új háborút, és egy szárazföldi beavatkozás súlyos, hosszú háborút jelentene" - szögezte le Medvegyev.

Barack Obama amerikai elnök korábban kizárta, hogy amerikai szárazföldi csapatokat vessenek be a polgárháború sújtotta Szíriában.

Az öt éve tartó szíriai polgárháború mintegy negyedmillió ember életét követelte, a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozott Európában, és lehetővé tette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet számára, hogy ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét.