2024. április 24., szerda

Fico és Sobotka szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország kudarcot vallott

Robert Fico szlovák és Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök vasárnap egyaránt úgy vélekedett, hogy a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott, ezért szerintük fontos, hogy a V4-ek segítsenek Bulgáriának és Macedóniának megvédeni saját határaikat a migránsok áradatától.

Mindketten külön-külön arra a hírre reagáltak, amely szerint Németországot állítólag nyugtalanítja az a téma, amely a négy visegrádi ország, valamint Macedónia és Bulgária vezetőinek hétfői prágai csúcstalálkozóján kerül terítékre. A résztvevők a tervek szerint ugyanis tárgyalnak egy tartalék védővonal kialakításáról is Bulgária és Macedónia déli határán.

Bohuslav Sobotka a Reutersnek adott nyilatkozatában megerősítette: a közép-európai országok készek segíteni ezeknek az országoknak, hogy lezárják határaikat Görögországgal, így megfékezhetik a migránsok tömeges áramlását.

A cseh kormányfő kifejtette: az Európai Unió és Törökország között a migrációs áradat megfékezéséről kötött megállapodások nem hozták meg a kielégítő eredményt, e probléma rendezése terén kifutottak az időből.

- Nyilvánvalóan nem arra a mai helyzetre vágytunk, amelyben több mint háromezer ember érkezik  naponta Görögországba - mondta Sobotka.

- A visegrádi 4-ekben tudatosult, milyen fontos a Nyugat-Balkánra helyezni a hangsúlyt, szolidárisnak lenni a nyugat-balkáni országokkal és segíteni nekik határaik megvédésében - mondta a cseh miniszterelnök, emlékeztetve, hogy a V4-ek rendőrei már most is segítenek a macedón határon, és készek fokozni a segítséget.

Robert Fico a TA3 televíziónak adott nyilatkozatában elsősorban a menekültkvóták ellen emelte fel szavát. Szlovákia egyetlen migránst sem fog "diktátum alapján" befogadni területére.

- Nincs szükségünk különféle vallással és kultúrával rendelkezők gettóira - szögezte le, hozzáfűzve, hogy azokat az embereket nem lehet normális módon integrálni, és ugyanolyan problémákat fognak okozni, mint amilyeneket Németországban és Brüsszelben.

Fico megállapította: nem Szlovákia okozta azoknak az országoknak a széthullását, ahonnan a menekültek érkeznek, Szlovákia soha "nem hívta meg" őket. Pozsony elutasít mindenfajta menekültkvótát - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a schengeni határok védelmét illetően Görögország teljes kudarcot vallott.

- Emberek ezrei hömpölyögnek naponta térségünk felé  mindenfajta ellenőrzés nélkül, fenyegetést jelentenek számunkra. Ez a legnagyobb veszély, amely megállíthatja a gazdasági növekedést az Európai Unió egész területén - mondta Fico, aki szerint ha a határokat lezárnák, ha bevezetnék a határellenőrzést, ha korlátoznák a személyek és áruk szabad áramlását, az felmérhetetlen hatással lenne a gazdasági növekedésre.