2024. április 19., péntek
FEHÉROROSZORSZÁG

Várhatóan eltörlik a Fehéroroszország elleni szankciók többségét az uniós külügyminiszterek

Várhatóan eltörlik a Fehéroroszország ellen elrendelt szankciók többségét az uniós tagállamok külügyminisztereinek hétfői tanácsülésén - közölte egy magas rangú EU-diplomata Brüsszelben.

A neve elhallgatását kérő illetékes tájékoztatása szerint a külügyi tanács ülésének megkezdése előtt Bosznia-Hercegovina hivatalosan is át fogja adni európai uniós csatlakozási kérelmét.

Bár eredetileg nem tervezték napirendre tűzni, a találkozó középpontjában a szíriai polgárháború kérdése áll majd, és ezt a líbiai válság témája követi. A tárcavezetők emellett az uniós klímadiplomáciáról is egyeztetnek a délelőtt folyamán. Az informális munkaebédre a libanoni diplomácia vezetője is meghívást kapott, akivel az országának nyújtandó esetleges további támogatásról és a terrorizmus elleni együttműködésről folytatnak megbeszélést. A külügyminiszterek ebéd után először a moldovai, majd pedig a fehéroroszországi helyzetről fognak tárgyalni.

A név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta, a hétfői ülésen azokat a Fehéroroszország elleni korlátozásokat fogják eltörölni, amelyeket tavaly október végén már négy hónapra felfüggesztett az Európai Unió. Százhetven természetes személy, köztük Aljakszandr Lukasenka államfő ellen végleg megszüntetik a vagyonbefagyasztást és a beutazási korlátozást. Négy ember ellen azonban érvényben maradnak a büntetőintézkedések, illetve továbbra is érvényes lesz az uniós fegyverembargó az ország ellen.

A 2011-ben elrendelt szankciók tavaly októberi felfüggesztésére azután került sor, hogy a korábbiaknál átláthatóbb módon és nyugodtabb légkörben tartottak elnökválasztást október elején Fehéroroszországban, valamint az elnök amnesztiarendelete értelmében az egykori szovjet tagköztársaságban augusztusban szabadon engedtek hat politikai foglyot.