2024. március 28., csütörtök

Megállapodtak a nagyhatalmak a szíriai ellenségeskedések leállításáról

Megállapodás született pénteken hajnalban a szíriai ellenségeskedések leállításáról a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén.
A tűzszünet nem vonatkozik az olyan terrorista csoportokra, mint az Iszlám Állam és az An-Nuszra Front – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter röviddel csütörtök éjfél után.

A harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak. Oroszország egyelőre nem fejezi be a szélsőségesek ellen indított légi hadjáratát.
Ugyancsak megállapodtak abban, hogy az ENSZ keretében munkacsoportot alkotnak a humanitárius segélyek eljuttatására mindkét fél területére. A részleteket pénteken Genfben dolgozzák ki azzal a céllal, hogy már ezen a héten elkezdődhessenek a szállítások közúton és a levegőből. Ezenkívül célcsoportot alakítanak, amely szintén egy héten belül kidolgozza a tűzszüneti megállapodás részleteit. Ezeknek a csoportoknak Kerry és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lesz a társelnöke, a tagjai pedig katonai vezetők és diplomaták, illetve azon országok képviselői is, amelyek támogatják a Szíriában harcoló különböző fegyveres csoportokat. A tűzszünet részleteit a szíriai kormánynak és ellenzékének is el kell fogadnia.
Kerry Lavrovval és Staffan de Mistura ENSZ-megbízottal közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a fegyvernyugvás csak akkor lehet tartós, ha a szíriai válság tárgyalásos megoldásában érdekelt összes fél együttműködik Oroszországgal. Az amerikai politikus elmagyarázta, hogy nem hivatalos tűzszünetről lenne szó, mert annak vannak bizonyos, a nemzetközi jogban lefektetett előírásai, az ellenségeskedés leállításának azonban nincsenek. Egy rendes tűzszüneti megállapodás kidolgozásához több idő kell. Bassár el-Aszad szíriai elnök távozásáról azt mondta, hogy azzal később kell foglalkozni a tárgyalóasztalnál.
Lavrov a maga részéről azt emelte ki, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államok vezette szíriai koalíciónak egyaránt szándékában áll együttműködni katonai téren. Fontos, hogy a tűzszüneti célcsoport mandátumába beletartozzon azoknak a területeknek a meghatározása, amelyeket a terroristák kezén lévőknek tekintenek. Azt is hangsúlyozta, hogy a genfi béketárgyalásokat folytatni kell minden „ultimátum és előfeltétel nélkül”, valamint hogy a damaszkuszi hatalom átadása nem mehet át „puccsba”, ennek módját el kell fogadnia mind a szíriai kormánynak, mind ellenzékének.
Az ellenségeskedések leállításának igazi próbája az lesz, hogy minden érintett fél tartja-e magát a megállapodáshoz – mondták mindannyian.
Az öt órán át tartó tárgyaláson mintegy tucatnyi ország képviselői vettek részt.