2024. április 25., csütörtök

Kétszeresen is hátrányos helyzetbe kerültek a diákok

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban februártól megszűnt a németet első idegen nyelvként tanuló elsős diákok csoportja – Kétszeresen is hátrányos helyzetbe kerültek a tanulók: az angol

A diákok és a szülők petíciót írtak, melyet több helyre eljuttattak és követelik, hogy a 9 érintett diák továbbra is első idegen nyelvként tanulhassa a német nyelvet a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban, ahol február elsejétől megszűnt a német nyelvet első idegen nyelvként tanulók csoportja azzal az indoklással, hogy a csoport létszáma ehhez nem elegendő. A német nyelvet első idegen nyelvként tanuló diákok az általános iskolában 8 évig tanultak németül, angolul pedig csak ötödik osztálytól, s azzal, hogy most ők is az angolt első, a németet pedig második idegen nyelvként tanulók közé kerültek, érthető módon az angol órákon nem tudnak úgy teljesíteni, mint az első idegen nyelves angolosok, a németórákon viszont előrébb tartanak tudásban, mint a németet második idegen nyelvként tanuló társaik, így a némettudásukat immár második idegen nyelvként tanulva nem tudják tovább fejleszteni. A némettanárnő ugyan felajánlotta, hogy az év végéig akár ingyen is tanítja tovább a 9 diáknak a németet első idegen nyelvként, de ezzel a lehetőséggel az iskola vezetősége nem kívánt élni.

De hogyan is állhatott elő ez a helyzet? Az iratkozás után az iskola már látja, hogy milyen csoportok alakultak, s a 15 főn aluli csoportok indítását kérvényezni kell az illetékes szervnél, a németet mint első idegen nyelvet tanulók csoportja esetében viszont ez vélhetően nem történt meg. Próbáltuk megszólaltatni az üggyel kapcsolatban Slobodan Čampragot, a gimnázium igazgatóját is, de többszöri keresés után sem volt elérhető.

A szülők petíciót írtak, melyet 36 szülő írt alá és eljuttatták ezt a városvezetésnek, a zombori iskolai igazgatóságnak és a Magyar Nemzeti Tanácsnak is.

– Az angolt első idegen nyelvként tanulók házi olvasmányt olvasnak, amiből a gyerekem csak pár mondatot értett meg, pedig kitűnő tanuló, jó eszű gyerek. De persze, hogy nehéz nekik felzárkózni, még így is, hogy az angoltanárnő megértő. Hiszen a mi gyerekeink csak négy évet tanultak angolul, és a gimnázium első félévében is a németet tanulták első idegen nyelvként. Az angolt eddig második idegen nyelvként tanulva érthető, hogy most nehézségekkel küzdenek az angolórákon, a németórákon viszont tudásban ők tartanak előrébb és immár nem kaphatnak a tudásuknak megfelelő szintet. Így most mindkét órán úgymond hátrányos helyzetben vannak és követeljük, hogy visszaálljon a régi rendszer, mert a gyerekeinket úgy írattuk be ebbe az iskolába, hogy az első idegen nyelv a német – mondta Erdélyi Valéria, az egyik diák édesanyja, akitől megtudtuk, a csoport megszűnését egy szülői értekezleten jelentette be az igazgató, ahol csak a 9 diák szülei lehettek jelen, az osztályfőnökök az ajtó előtt várakozhattak, az értekezleten megjelent szülők tanácsának képviselőit pedig kiküldték a teremből. Az iskola vezetője részéről elhangzott egy javaslat, hogy az első idegen nyelves németeseknek ezentúl legyen heti plusz két emelt szintű németórájuk, de ahogy a szülők és a diákok hangsúlyozzák, a tanulók már így is terheltek, ezzel a plusz két órával már heti 36 órájuk lenne és nehéz is lenne az órarendbe beiktatni még két órát, tekintve, hogy több utazó diák is van. Meg egyébként is: ha a németet mint első idegen nyelvet tanulóként iratkoztak be a gimnáziumba, akkor ezt is kérik megvalósítani.

Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke és Petkovics Márta, a Végrehajtó Bizottság tagja hangsúlyozták, az MNT-nek nincs hatásköre az ilyen csoportok formálásának és fennállásának engedélyezésében, de fogadták a szülők által aláírt petíciót és támogató levelet is írtak, amelyet eljuttattak Zomborba az iskolaigazgatósághoz, a tartományhoz és az illetékes minisztériumhoz. Az iskola november 25-én küldött levelet az MNT-nek, amelyben az igazgató kérte a támogatásukat a csoport fennmaradásához. Az MNT akkor írt is a minisztériumnak, majd még egy levelet küldtek januárban is, február elsején pedig miután náluk járt a szülők képviselője az írásos kérelemmel, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Petkovics Márta még aznap személyesen ellátogatott a zombori iskolai igazgatóságba ennek vezetőjéhez, aki ígéretet tett, hogy személyesen jár el ebben az ügyben az oktatási minisztérium illetékes államtitkáránál. Ám mint megtudtuk, az MNT az elküldött leveleire még nem kapott választ a minisztériumtól.