2024. április 19., péntek
TARTOMÁNYI MEZŐGAZDASÁG-FEJLESZTÉSI ALAP

Szavatolt keret a megszigorítások ellenére

Meghirdették az alap tavaszi hitelkínálatait

Megengedhetetlen az állam részéről, hogy az európai gyakorlattal ellentétben csökkentse a mezőgazdaságnak szánt pénzösszegeket – hangzott el tegnap a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap 2016-ra vonatkozó pályázatainak bemutatásakor Újvidéken. Stojan Marinković, az Alap igazgatóhelyettese elmondta, eddig összesen 3340 kölcsönt folyósítottak, és ezeknek a teljes értéke meghaladja a kétmilliárd dinárt.

– Ezek meglehetősen tiszteletre méltó adatok, de ebben az évben komoly problémákkal kell szembesülnünk. Két évvel ezelőtt az állami költségvetésből a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap több mint kétszázmillió dinárt kapott, de már tavaly csak 100 milliót, az idén pedig mindössze 23 milliót. Ez teljesen logikátlan, hiszen a mezőgazdaság fejlesztésére kéne helyezni a hangsúlyt, növelni a rendelkezésre álló kereteket, nem pedig lefaragni. Így nem várhat az állam fejlődést a mezőgazdasági termelés terén. Indokolatlannak tartjuk a költségvetésből számunkra kiutalt pénzkeret lefaragását, hiszen az Alap európai színvonalú. Sok esetben kedvezőbb kamatok mellett kínálja hiteleit, mint más külföldi intézmények – nyilatkozta az igazgatóhelyettes, aki rámutatott arra, hogy a nehézségek ellenére is az Alap képes szavatolni a szükséges pénzösszeget az idei hitelvonalak meghirdetésére.

Szabó József az Alap igazgatója is beszélt a költségvetés miatt fellépett problémákról, és ismertette az idei év pályázatait.

– Az öt pályázat közül az egyik az öntözőrendszerek kiépítését szolgálja, évi 1 százalékos kamattal, 24 és 30 hónapos futamidővel, a rendszer értékesítési árától függően. A második a mezőgazdaság gépek vásárlását segíti. Ebben az esetben a kamat 2 százalékos, a legnagyobb igényelhető összeg 20 ezer eurónak megfelelő dinár, a törlesztési futamidő pedig hatvan hónap. A harmadik kölcsön üvegházak és fóliasátrak vásárlására vonatkozik, legfeljebb 15 ezer eurónak megfelelő dinárösszeg igényelhető. A kamat éves szinten két százalék, a hitel törlesztésének futamideje pedig 36 hónap. A következő hitelvonal a jégvédelmi hálók kiépítését szolgálja, szintén kétszázalékos kamattal és 24 hónapos visszafizetési idővel. A legmagasabb igényelhető összeg 15 ezer euró dinárellenértéke. Az említettek mellett hitelre számíthatnak a méhészek is – magyarázta Szabó.

A tavaszi pályázatok február 14-étől március 14-éig állnak nyitva.