2024. április 16., kedd

Mezőőrszolgálatnak lennie kell!

Egy éve nem működik ez a szolgáltatás Szabadkán – Sok a bűncselekmény, nélkülözhetetlenek a mezőőrök – A Palics–Ludas Közvállalat keretében működne a jövőben a mezőőrszolgálat, ha a miniszté

Szabadka város területén tavaly március óta nincs mezőőrszolgálat. Az elmúlt tíz évben magáncégek végezték ezt a munkát, pályázat útján, de számos nehézség árán tudta a város megszervezni ezt a szolgáltatást. Most a Palics–Ludas Közvállalat alkalmazna embereket, úgy tűnik azonban ez sem lesz egyszerű a közszférában lévő létszámstop és munkaerő-felesleg miatt. Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja szerint akárhogyan is lesz, a mezőőrszolgálatnak tavasszal működnie kell.

– A nyolcvanas évek közepén hatalmas hibát követett el az önkormányzat, amikor egy meglévő szolgálatot, amely akkor egy közvállalat keretében működött, megszüntetett. Innentől kezdve magáncégeken keresztül működtették azt, de mindig nehézkesen ment. Az elmúlt években gondot okozott a csőszök alkalmazása, tavaly is az hiúsította meg a pályázatot, hogy a feltételekbe belefoglaltuk, hogy a mezőőrök a településen élők kellene hogy legyenek. A köztársasági jogvédők megtámadták a pályázatot, alkotmányellenesnek titulálták, a munkaerő szabad áramlásával ellentétesnek vélték, s meg is buktatták a pályázatunkat. Nem láttuk értelmét, hogy pl. egy kragujeváci cég működtesse a csőszszolgálatot, amely esetleg a helyiek számára ismeretlen embereket alkalmazna. Nemcsak én gondolom így, hogy a szolgáltatást olyan embernek kellene végezni, aki ismeri a környéket, az embereket, s az embereknek is bizalmuk van benne, hanem a polgármester is. A csőszszolgálat iránt a falvakban óriási az igény. Nagyon sűrűn történnek lopások, a mezőutak elszántása, vannak állami földek, amelyeket mindenféle jogalap nélkül használnak egyesek, s mi mire kiérünk terepre, addigra hűlt helyüket találjuk. Az elmúlt években nagyon sok ilyen bűncselekményt göngyölítettünk fel, s a legtöbb esetben a csőszszolgálat segített nekünk ebben, mert tudta, mikor voltak kinn a törvénysértők a földön. A mezőőrök nélkül az egész rendszer nehézkesen működik, a problémák pedig csak sokasodni fognak – magyarázta a körülményeket Osztrogonác Simon, majd ismertette, milyen elképzelés született meg, hogy az évek óta tartó ördögi körből ki tudjanak lépni.

– Amikor ez a pályázat megbukott, akkor elkezdtünk más irányba gondolkodni, olyan megoldást keresve, amellyel egyszer és mindenkorra megoldanánk ezt a problémát. Egy kommunális vállalaton keresztül lehetne megoldani ezt a gondot, így került képbe a Palics–Ludas Közvállalat, amely a természetvédelmi területeken végez már ilyen szolgáltatást, és az alapszabályuk is lehetővé teszi, hogy a mezőőrszolgálatot is megszervezze. Tavaly év végén minden szükséges papírmunkát elvégeztünk, pénzt is biztosítottunk, elkezdtük a beszerzést is, hogy a csőszszolgálatnak megfelelő eszközöket biztosítsunk. Motorkerékpárokat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat szereztünk be, s néhány járműre is szükség van, hogy ezek a mezőőrök hatékonyan tudják végezni a munkájukat.

Minden adott tehát, hogy a mezőőrszolgálat az idény kezdetén megkezdje a munkát. A mezőőrök alkalmazása mégsem lesz egyszerű.

– Március elejére terveztük a szolgáltatás elindítását, még egy gond merült fel azonban, az pedig az állami szektorban meghozott munkaerő-leépítés. Minden eszközt próbálunk bevetni, hogy engedélyt kapjunk, hogy a Palics–Ludas ezt a 15-20 embert foglalkoztathassa, hiszen ennyi emberre lenne szükség, hogy Királyhalmától Györgyénig lefedjük az egész területet, ahol mezőgazdasági termeléssel foglalkoznak. Legkésőbb április elején startra készen áll minden, már felmérést is végeztünk, hogy kik lennének azok az emberek, akik ezt a munkát tudnák végezni, akiknek megfelelő tekintélyük van a faluban, és tapasztalattal is rendelkeznek, értenek a mezőgazdasághoz, de adminisztratív munkát is kell végezni, kapcsolatban kell lenni a rendőrséggel és a városi közigazgatással, tehát elég komoly és összetett feladatról van szó. Ebben a pillanatban úgy áll a helyzet, hogy amint megérkezik a jóváhagyás, indulhat a csőszszolgálat. Sajnos azonban azt kell, hogy mondjam, pillanatnyilag nem állunk túl jól, semmilyen előrelépést nem tapasztaltunk másfél hónapja.

Amennyiben mégsem érkezik jóváhagyás, milyen lehetőségeik vannak még?

– Amennyiben nem kapunk engedélyt, két lehetőség van. Az egyik, hogy szerződéssel alkalmazzuk ezeket az embereket. Ebben az esetben viszont az a nehézség áll fenn, hogy a Palics–Ludas Közvállalatnak mindössze negyven alkalmazottja van, és a törvény szerint szerződéses viszonyt csak ennek tíz százalékával köthet, ami négy embert jelent. Ennyivel nem lehet elvégezni a munkát. A törvény lehetővé teszi talán azt is, hogy a száznál kevesebb alkalmazottal rendelkező vállalatok 10 embert alkalmazhatnak szerződéssel, ez már komolyabbnak hangzik, de egyelőre ez csak tartalék terv. A mezőőrszolgálatot mindenképp beindítjuk, ha nem marad más hátra, akkor a Palics–Ludas kiír egy pályázatot, és magáncéget alkalmaz ismét, aminek végrehajtása ismét nehézségekbe ütközhet. Viszont muszáj elejét vennünk a lopásoknak és más bűncselekményeknek.

Más városokban közvállalatok látják el ezeket a feladatokat, tehát a hosszú távú megoldás Szabadkán is ez lehetne?

– Mi vagyunk a környékben az egyetlen város, akinek nincs mezőőrszolgálata, bízom abban, hogy belátják a minisztériumban, hogy ezeknek az embereknek a munkája nem felesleg. Más településeken közvállalatok keretében működik ez a szolgáltatás, csak Szabadkán szüntették meg valami oknál fogva a nyolcvanas években. Úgy gondolom, hogy számunkra is ez lenne a megoldás, hogy ezt a szolgálatot ismét közvállalat keretében szervezzük meg, hogy az elkövetkező generációk ne szembesüljenek azokkal a gondokkal, amelyekkel mi küzdöttünk az elmúlt években.