2024. április 19., péntek

Családon belüli erőszak Szeghegyen

A gyermekek már biztonságban vannak

– Tizenkét éve vagyunk együtt, és ez idő alatt sok mindent voltunk kénytelenek eltűrni. Hogy szexuálisan zaklatta a lányomat, két éve tudom, egyszer úgy téptem ki a karjai közül, de akkor engem támadott meg, és megfenyegetett, hogy golyót kapunk, ha bárkinek is elmondjuk a történteket. Folyamatosan vert, és azzal fenyegetőzött, hogy megöl bennünket. – mesélte a Novosti című lapnak a F. Zsuzsanna (39), akinek élettársa D. D. szexuálisan zaklatta a nő kiskorú lányát, a tizenhét éves F. H.-t, aki a topolyai Mezőgazdasági iskola tanulója.

Szeghegy központja (Lakatos János felvétele)

Szeghegy központja (Lakatos János felvétele)

A nőnek még az elmúlt hétvégén sem, az utolsó erőszakoskodás ideje alatt sem volt bátorsága feljelentenie élettársát, ezt végül D. D. lánytestvérei tették meg, akik miután megtudták, hogy mi történt, elvezették a lányt a rendőrállomásra, ahol a lány elmesélte, milyen tortúrán ment keresztül, és arról is szólt, hogy korábban azért nem mert szólni az ügyről senkinek, mert félt, hogy a férfi ártani fog anyjának és fiútestvéreinek. A vallomása után a lányt a Szabadkai Közkórház ginekológiai osztályán megvizsgálták, majd az elkövetőt szabadkai Felsőbb Bíróság 48 órás előzetes börtönbüntetésre ítélte.

Zsuzsanna három gyermekével az elmúlt két évben D.D. mostohaapjának házában éltek Szeghegyen. Mint egyedülálló anya szociális segélyben részesült. A feljelentést követően a Szociális Központ munkatársai elhelyezték a gyerekeket, míg Zsuzsanna elköltözött.

A szabadkai Felsőbb Bíróság tartva attól, hogy a férfi a következőkben is folytatná erőszakoskodását, harminc nappal meghosszabbította előzetes letartóztatását.

A szörnyű eset leleplezését követően F.H. és testvérei sorsáért Topolya és Kishegyes Községek Szociális Központja vette át a felelősséget. Amint Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikótól, a központ kishegyesi részlégének vezetőjétől megtudtuk, rögtön a rendőrségi feljelentés követően értesültek az ügyről és megtették a kellő intézkedéseket.

- A szociális központnak be kell kapcsolódnia minden olyan esetben, amikor családon belüli erőszakról van szó. Itt két kiskorú, egy nagykorú és egy anya is érintett, ezért elsődlegesen a gyermekek védelméről kell gondoskodnunk, valamint arról, hogy biztonságos környezetben legyenek elhelyezve. Mi ezt a szélesebb család segítségével megoldottuk, a gyerekek most biztonságban vannak és nem szakadtak ki a megszokott környezetből. Ilyen esetben ez is nagyon fontos, mert az átéltek is komoly sokkot jelent számukra, és egy idegen környezet csak nehezítené a helyzetet – mondta el Nagy Mélykúti, majd arról is szólt, hogy a szociális központ kisebb anyagi támogatást is biztosított a gyerekek ideiglenes gyámjának. A gyerekek további sorsával is a szociális központ fog foglalkozni, mondta el a munkatárs, majd arról is szólt, hogy az esethez kikérték a kamenicai gyermekfalu szakembereinek segítségét is.

F.H.-t és testvéreit Bojana Tankosić és Ana Vidović pszichológusok készítik fel a tárgyalásra. Mindketten a gyermekfalu keretein belül a bűnügyek gyermek áldozataiank és tanúinak védelmével foglalkozó projektum munkatársai. Ez projektum a tavalyi évben indult be és élvezi az EU és a hazai kormányzat támogatását is. Tankosić elmondta, hogy feladataik közé tartozik a gyermekek felkészítése a kihallgatásra, a tárgyalásra, megismertetik vele jogaikat, valamint megkönnyítik az ügyszéség munkáját azzal, hogy feletett kérdéseket átformálják a gyermek korának megfelelő szintre. Mindemellett feladataik közé tartozik a gyermekek érzelmi világának normalizálása is.

Az ügy kapcsán Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy aki családon belüli erőszakkal találkozik vagy elszenvedője, az bátran forduljon a szociális központhoz. A központ munkatársai kellő diszkrécióval, körültekintéssel és szakértelemmel kezelnek minden ilyen jellegű ügyet.