2024. március 29., péntek

Létrejött az egyházfők történelmi találkozója

Közös nyilatkozatot írt alá a két egyházfő - A féktelen fogyasztás felemészti a Föld tartalékait, Európa maradjon hű keresztény gyökereihez!

Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először találkozott egymással a katolikus és az orosz ortodox egyház feje pénteken Havannában.

Az egyháztörténeti jelentőségű találkozó, amelyet Kuba fővárosának repülőterén tartanak, csaknem ezer éves fagyos viszony végére tehet pontot.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójának első néhány perce nyilvános volt a sajtó számára. A vatikáni központi televízió által közvetített képeken látni lehetett, hogy egymás üdvözlése után leültek és elkezdtek tolmács segítségével egymással beszélni.

"Végre! Testvérek vagyunk!" - mondta Ferenc pápa spanyolul a pátriárkának, a testvér szó abban a néhány percben többször is elhangzott. Kirill egy adott pillanatban így szólt: "most könnyebben mennek majd a dolgok". A katolikus egyházfő pedig így felelt: "Most világosabban látszik, hogy ez Isten akarata!".

A mintegy két órás megbeszélés után a két egyházfő a tévékamerák nyilvánossága előtt aláírta közös nyilatkozatát. Az ünnepélyes aktus után megölelték egymást, majd sajtótájékoztatójukon röviden beszámoltak tanácskozásuk eredményeiről.  A két egyházfő többek között a katolikus és az ortodox egyház közötti párbeszéd további erősítéséről, a kereszténység és az egész emberiség jövőjéről, valamint a társadalom iránti felelősségről tanácskozott.
Kirill úgy fogalmazott, hogy a találkozó baráti hangulatban zajlott, nyitott, őszinte beszélgetés volt, és kiderült: mindkét egyház felelősséget érez a társadalom, a kereszténység és a civilizáció jövője iránt. A pátriárka szerint a beszélgetés során bizonyossá vált, hogy a két egyház képes együttműködni a kereszténység védelmében, a háború elkerülésért, azért, hogy az emberi életet megbecsüljék az egész világon. Az egyháznak nagy szerepe van a modern társadalom életében - mondta Kirill.
Ferenc pápa is örömmel állapította meg, hogy megismerhették egymás álláspontját, és félszavakból is értették egymást. Számos kezdeményezést vitattak meg - mondta a pápa -, amelyeket idővel meg lehet valósítani. Egyben köszönetet mondott a kubai népnek és elnökének, hozzáfűzve: Kuba a jövőben a párbeszéd fővárosává válhat - tette hozzá.

A féktelen fogyasztás felemészti a Föld tartalékait - hívta fel a figyelmet a Havannában aláírt közös nyilatkozatában Ferenc pápa és Kirill pátriárka. Különleges hangsúlyt helyeztek arra, hogy miközben a szegények tömegei a legalapvetőbb szükségleteiket sem tudják kielégíteni, az emberiség egyre nagyobb mértékű gazdagságot halmoz fel.    "Nem lehetünk közömbösek a gazdag országok ajtaján kopogtató migránsok és menekültek millióinak a sorsa iránt" - hangsúlyozta a két egyházfő. 

Ferenc pápa és Kirill pátriárka a közös nyilatkozatában ugyanakkor óva int az olyan európai integrációtól, amely nem tartja tiszteletben a vallási identitást, és felszólítják Európát, hogy maradjon hű keresztény gyökereihez. Az európai integráció, amely véres konfliktusok évszázadai után vette kezdetét, nagy reményeket ébresztett sokakban, akik a béke és biztonság garanciáját látták benne - olvasható a nyilatkozatban. A pápa és a pátriárka utalt rá, hogy más vallások is hozzájárultak az emberi civilizáció fejlődéséhez, ugyanakkor kifejezte meggyőződését, hogy Európának hűnek kell maradnia keresztény gyökereihez.

Nyilatkozatukban kiemelik, hogy meg kell teremteni a békét Szíriában, Irakban és Ukrajnában, sürgős lépéseket kell tenni a közel-keleti keresztények védelme érdekében. Sürgetőnek nevezték, hogy Ukrajnában felülkerekedjenek a vallási ellentéteken, s hogy felszámolják az ottani konfliktust, amely már eddig is rengeteg halálos áldozattal járt, az egész társadalmat pedig mély gazdasági és humanitárius válságba sodorta. Az ukrajnai konfliktus minden szereplőjét óvatosságra intették, a társadalmi szolidaritásra, a békét szolgáló lépésekre ösztönözve őket.  A dokumentumban többek között felszólítják az Ukrajnában működő egyházaikat, hogy fáradozzanak a társadalmi harmónia megteremtéséért, ne vegyenek részt a viszálykodásban, és ne támogassák a konfliktus további elmélyülését.