2024. április 18., csütörtök

Fokozódik a nyomás Magyarországon

Az idén fokozódni fog a Magyarországra nehezedő nyomás az illegális bevándorlással kapcsolatban –  jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János hangsúlyozta: szembe kell szállni Brüsszellel a „kényszerletelepedési kvóta” miatt, de arra is számítani kell, hogy a következő évtizedben sem javul a kontinens biztonsági helyzete az illegális bevándorlás miatt.

Lázár János (Fotó: MTI)

Lázár János (Fotó: MTI)

A miniszter azt mondta, tavasszal újra kezdődhet az országra nehezedő bevándorlási nyomás, ezért fel kell készülni egy újabb biztonsági határzár létesítésére, Románia felé. Magyarország folyamatosan konzultál a szövetséges szomszédos országokkal, köztük Romániával is, ahogy Törökországgal is folyamatosan tárgyalnia kell az uniónak – hangsúlyozta.

Lázár János felhívta a figyelmet Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozatára, amely szerint akár meg is nyithatják országuk határát Európa felé a menekültek előtt. Hozzátette: a német kormány és Törökország közötti tárgyalások arról zajlanak, hogyan kerülhetnek a bevándorlók az unióba, és az EU kényszer alá akarja helyezni a tagállamokat a szétosztásukkal kapcsolatban. A kormány ezért arra számít – hangsúlyozta –, hogy emiatt szembe kell szállni Brüsszellel.