2024. március 29., péntek

Titkos betelepítési paktum az EU és Törökország között?

Brüsszelből a „kényszerbetelepítési kvóták” veszélye, délről pedig az idén várhatóan nagyságrendekkel növekvő migrációs nyomás fenyeget – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Miskolcon, sajtótájékoztatón, ahol a Fidesz–KDNP Lillafüredre kihelyezett frakcióülésén előző este tartott felszólalásáról kérdezték.

Orbán Viktort miskolci sajtótájékoztatóján kérdezték a Magyar Időkben megjelentekkel kapcsolatban (Fotó: MTI)

Orbán Viktort miskolci sajtótájékoztatóján kérdezték a Magyar Időkben megjelentekkel kapcsolatban (Fotó: MTI)

A Magyar Idők értesülései szerint a kormányfő a frakciószövetség ülésén arról beszélt, hogy elindult a német–török titkos paktum végrehajtása. „A titkos megállapodás lényege az, hogy 4–500 ezer bevándorlót közvetlenül Törökországból az Európai Unió területére szállítanak, de nemcsak Németországnak kellene befogadnia őket, hanem kötelező erővel szétosztanák őket a tagállamok között” – írta a napilap honlapján csütörtökön megjelent cikkben. Orbán Viktor ugyanerről már decemberben, a Magyar Diaszpóra Tanács ülésén is beszélt.

A kormányfő Miskolcon elmondta, Angela Merkel német kancellár törökországi látogatása felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is egy nagy veszély, a „kényszerbetelepítési kvóták” létrehozása fenyegeti az európai embereket Brüsszel felől. Ez a legnagyobb fenyegetés, amelyet a következő hónapokban ki kell védeni – jelentette ki. Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor hangsúlyozta – idézve a frakcióülésen elhangzott szavait –, hogy nem német–török kétoldalú megállapodásról, hanem egy EU és Törökország közöttiről van szó. Utóbbi tartalmaz egy utalást arra, hogy az Európai Unió 400–500 ezer migránst „közvetlenül átemel” Törökországból – mondta, jelezve, hogy Magyarország tiltakozott ez ellen.

Azért is nem került nyilvánosságra ez a törekvés, mert számos uniós tagállam úgy foglalt állást, hogy ezt csak nemzetállami alapon lehet végrehajtani, „kényszer erejű szétosztással” nem – tette hozzá.

Emellett egy másik veszély is fenyeget – folytatta –, fel kell készülni ugyanis arra, hogy az idén nagyságrendekkel növekedni fog az Európára dél felől nehezedő migrációs nyomás. Ezért a magyar kormány elrendelte a műszaki határzár megerősítését és újabb határzár építéséhez szükséges kapacitások előállítását – közölte.

Összegzése szerint Brüsszelben diplomáciai, politikai, délen pedig katonai, védelmi erőfeszítésekre van szükség.