2024. április 24., szerda

Munkára fel, fiatalok!

Február második felében útjára indul a Fiatalok Vállalkozói Karavánja

Az országban csaknem 150 ezer olyan 15 és 24 év közötti fiatal él, aki munkanélküli és iskolába sem jár – hívta fel a figyelmet minap a problémára Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara (SZGK) elnöke a Fiatalok Vállalkozói Karavánja elnevezésű projektumot meghirdető sajtókonferencián. A „karaván” a kamara fiatalkorúak vállalkozásaival foglalkozó tanácsának, a Fiatalok Gazdasági Fórumának és a mezőgazdasági minisztériumnak közös szervezésében indul.

Čadež elmondta, a projektumnak az a célja, hogy ismertesse a fiatalokkal azokat a tudnivalókat, amelyek nélkülözhetetlenek a sikeres vállalkozáshoz és munkavállaláshoz.

– A szóban forgó 150 ezer fiatal problémáját mielőbb meg kell oldani, de arra is figyelni kell, hogy egyszer és mindenkorra kiküszöböljük ezt a problémát. Minél előbb be kell vezetni a kettős rendszerű képzést, amely szintén növelné a fiatalok munkavállalási lehetőségeit. Igaz, hogy ma az érintett korosztály kétharmada iratkozik be szakközépiskolába, de sajnos a legtöbbjüknek az ott szerzett tudása nem versenyképes a munkaerőpiacon – magyarázta az SZGK elnöke.

A gazdasági kamara a vállalkozások serkentése érdekében internetes oldalát is kibővítette, és az információk a nap 24 órájában elérhetőek az érdeklődők számára.

Vladimir Radovanović projektum koordinátora megismételte: a Karaván célja, hogy a fiatalok megismerkedjenek mindazokkal a feltételekkel, amelyeket a kormány és a gazdasági minisztérium szab meg számukra, ha úgy tervezik, hogy vállalkozásba kezdenek. Véleménye szerint a felvilágodító programmal az érdeklődők sokkal sikeresebben fognak vállalatokat nyitni, amelyek munkahelyeket is teremtenek.

A Karaván február 17-étől április 11-éig Szabadkára, Újvidékre, Kragujevacra, Novi Pazarba és Nišbe (az egyetemi városokba) fog ellátogatni, majd az időszak végén több napos konferenciára kerül sor a fővárosban. A projektum második fázisában a nagyobb városokban panelbeszélgetéseket tartanak, amelyeket szintén egy konferencia fog zárni októberben Belgrádban. Mindez az idei „vállalkozói év” programsorozatának keretében valósul meg.
Dušan Korunoski, az agrártárca munkatársa hangsúlyozta, hogy ha nem oldják meg a 150 ezer fiatal problémáját, az országnak nincs jövője.
– A minisztérium reméli, hogy a fiatalok látogatni fogják ezeket az előadásokat. A jelenlegi fiatal vállalkozó generációnak lelkesedést kell mutatnia, hiszen a vállalkozói szellem, a kreativitás és a felelősségérzet az, ami előbbre viszi a társadalmat – fejtette ki Korunoski.
Nemanja Timotijević, a KrelTive cég igazgatója a saját példáját mondta el. Négy évvel ezelőtt nyitotta meg vállalatát, mindössze pár emberrel, ma pedig több mint harminc dolgozót foglalkoztat, és az Egyesült Arab Emirátusok piacán is képviselteti magát.