2024. április 23., kedd

Idegennyelv-tanulás – mikor és hogyan?

A lényeg a pozitív élmény

Minden szülőben felmerül az a kérdés, mikor, milyen életkorban kellene elkezdeni egy idegen nyelv tanulását. A vélemények eltérőek erre vonatkozóan. Van, aki úgy véli, semmiképpen sem kell túl korán kezdeni, először sajátítsa el tökéletesen a saját anyanyelvét a gyermek. Mások úgy vélik, már a születést követően el lehet kezdeni az idegen nyelv oktatását, sőt azt vallják, minél hamarabb történik az idegen nyelv bevezetése, annál jobb. Gogolák Bencsik Nóra angoltanárt kérdeztük a szabadkai Expecto Mentálhigiéné Alapítvány szervezésében tartott „Kétnyelvűség otthon – lehetséges?” című előadását követően arról, hogyan segíthetjük gyermekünket abban, hogy használható nyelvtudásra tegyen szert.

Mikor ajánlott elkezdeni az idegen nyelv oktatását?

– Elméletileg az idegen nyelv tanulását már a születés után meg lehet kezdeni. Vannak már olyan nyelvkönyvek, melyek három hónapos gyermekeknek íródtak. Köztudomású, hogy minél kisebb a gyermek, annál inkább képes bármilyen nyelv tökéletes fonológiai elsajátítására. De nincsenek elkésve a szülők akkor sem, ha később kezd a gyermek idegen nyelvet tanulni. Ha a gyermek kezd érdeklődést mutatni egy idegen nyelv iránt, vagy ha a szülő észreveszi, hogy szívesen tanulná, akkor bele lehet fogni. Ma már több lehetőség nyílik arra, hogy egészen kicsi korban nyelvórákra járhassanak a gyerekek, kipróbálhatnak valamilyen foglalkozást, de vannak olyan szülők is, akik úgy döntenek, saját maguk vágnak bele otthon az idegen nyelv oktatásába.

Mi szükséges ehhez?

– Nem fontos, hogy a szülő magas szinten tudja a nyelvet. Amit a gyermekek tanulnak, az nem igényel magas szintű nyelvtudást, inkább az a fontos, hogyan tanulják. Ezért is sajátítják el könnyen. Nekik azt a világot kell megmutatni, amelyben élnek azon a másik nyelven. Ezek már nagyon jó alapok, amire később tud építeni.

Hogyan kezdjen bele egy szülő?

– Segítségünkre lehetnek mondókák, dalok. Hallgassunk például angol dalokat és mondókákat. Nézzünk angol meséket, műsorokat a gyermekkel. Meséljünk angolul. Nem az anyanyelven történő mesélést kell leváltani, de a mindennapokba be lehet néha szúrni egy mesét más nyelven is. Különböző internetes oldalakról is meríthetünk ötleteket.

Mennyi ideig tartson ez a foglalkozás?

– Ezeknek a foglakozásoknak mindenesetre rövidnek és pörgősnek kell lenniük. Nagyon sok utánzásból, mondókázásból, dalolásból, cselekvéssel történő demonstrációból és ismétlésből kell hogy felépüljön az óra. Egy szót vagy egy dolgot próbáljunk többféle módon körüljárni, hogy változatos legyen.

Milyen hátrányokkal járhat, ha a gyermeket kényszerítjük a nyelvtanulásra?

– Kicsi korban az a lényeg, hogy a gyermek találkozása az idegen nyelvvel mindig pozitív élmény legyen. Ha valami ellenállást veszünk észre, ha nem akar, fél tőle, akkor nem szabad kényszeríteni. Nem szabad, mert akkor éppen azért sem akarja, és a későbbiekben is arra fog emlékezni, hogy ez valami rossz. Az a lényeg, hogy pozitív viszonyulást alakítsunk ki benne, hogy a nyelvtanulás ne mumus legyen.

Mondtad, hogy a szülőnek nem lenne szabad saját komplexusaikat a gyermek nyelvtanulásával kompenzálni.

– Nem szabad erőltetni. Az a legfontosabb, hogy ez valami kellemes legyen a gyereknek, és ne féljen tőle. Nagyon sok kisgyermek először félve jön a nyelvórára. Mint minden új dolog esetén, időt kell adni neki, hogy megbarátkozzon vele. Ha látja a szülő, hogy ragad a gyerekre valami, akkor érdemes még egy kicsit próbálkozni. Mindenki ismeri a gyermekét annyira, hogy ezt fel tudja mérni. Ha azt látjuk, hogy a gyereknek nincs kedve hozzá, és a tanárt sem szereti, esetleg fél tőle, akkor nem kell erőltetni. Egy-két hónap alatt ez kiderül. Adjunk időt a gyereknek, hiszen az oviba való beszoktatás sem megy egyik napról a másikra. Lehet, hogy tanárt kell váltani, nekem volt már ilyen esetem. Sokat jelent az is, ha a szülő ott marad a gyermekkel az órán, míg meg nem szokja a tanárt, a környezetet. Ha nem veszünk észre semmilyen előrehaladást, akkor hagyjuk, próbáljuk meg később, 1-2 év múlva.

Ha a gyerek már 1-2 hónapja jár idegen nyelvű órákra, de még mindig nem szólal meg azon a nyelve, mit tegyen a szülő, írassa ki a gyermeket?

– Az elején még nem is kell, és egy 2-3 éves gyerektől nem is lehet elvárni, hogy nyelvet produkáljon. Ez különben személytől is függhet. Vannak, akik rögtön mondják, vannak, akik egyszerűen egy kicsit lustábbak. Vannak gyermekek, akik csak ülnek és figyelnek, majd egyszer csak elkezdenek beszélni, és mindent tudnak, amit addig hallottak. Időt kell adni a gyermeknek, hogy felszabaduljon. Nem kell elvárni, hogy azonnal megszólaljon. Már az is elég, ha megérti a mondókákat, és annak mondása közben a megfelelő helyen, mikor fel kell állni, feláll például. Elég, ha az utasítást megérti, ha egy mondókát utánoz, nem kell feltétlenül nyelvet produkálnia.

De ugye az sem gond, ha a gyerek csak az általános iskolában kezd el idegen nyelvet tanulni?

– Sok előnnyel jár, ha minél előbb megkezdi valaki az idegen nyelv elsajátítását. De a nyelvet bármikor meg lehet tanulni. Lehet, hogy egy kicsit fáradságosabb munka lesz, de ez korántsem jelenti azt, hogy nem tanulhat meg tökéletesen, akcentus nélkül kommunikálni. Ha korán kezdi valaki, az sem jár garantált sikerrel. Különbözőek vagyunk, mindenkinek mások a nyelvi kompetenciái. Van, akinek nagyon fekszik, és két hónap után már kommunikál. De van, akinek lassabban megy. Motiválni kell a gyereket, a sikerekre kell összpontosítani, ha nehezebben megy neki, akkor is megdicsérni, ezzel a szülő nagyon sokat tud tenni.