2024. április 25., csütörtök

A telet Zentagunarason is elűzték

Húshagyó kedden a zentagunarasi közösség immár tizenkettedik alkalommal rendezett a farsang farkán vidám, télbúcsúztató, hagyományápoló rendezvényt: álarcos felvonulással, a gonosz jelképeként megnyilvánuló kiszebáb-égetéssel. Este kocsonyabál megrendezésével zárult alkalmi programsoruk. A helybeli Mag Hagyományápoló Csoport fő szervezésében zajló esemény a civil szervezet évadnyitó rendezvénye.

A tél és a tavasz jelképes küzdelme (Szabó Anikó felvétele)

A tél és a tavasz jelképes küzdelme (Szabó Anikó felvétele)

A húshagyó kedd esti rendezvény során került sor a bőgőtemetésre is. A bálon, ahol kocsonyát szolgáltak fel főételként, a legötletesebb jelmezeket díjazták, és tombolán, mint minden évben, ezúttal is fekete tyúkot sorsoltak ki. A Mag Hagyományápoló Csoport fő-, továbbá az Armida női civil szervezet és az Október 18-a Általános Iskola, valamint a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény tagozatai társszervezésében megvalósuló rendezvémy első programpontjaként mintegy négy-ötszáz farsangoló zajos felvonulása valósult meg a délutáni órákban a falu központjából a helybeli piactérig. A felvonulók sorában jelen volt egy kilenctagú szentesi küldöttség is, a helybeli iskola partnerszervezete, a szentesi Árpád Szabadidős Sportklub tagjai. A folytatásban a jelenlevők végigkísérték a piactéren a farsangot jellemző szertartásszerű eseményeket, misztériumjátékokat, többek között a tél és a tavasz küzdelmét, amelyből az utóbbi került ki győztesként. A megjelenteket több ezer fánk, frissítő is várta.

Mint azt Sípos Attilától, a huszonöt tagot számláló Mag Hagyományápoló Csoport végrehajtó bizottságának elnökétől megtudtuk: a farsangi rendezvények szervezése mellett év eleji tevékenységeik sorába tartozik az Armida nőszervezet fő szervezésében megvalósuló hagyományos disznóvágás alkalmával gyakorolt hagyományos tartalmak felidézése, pl. a kántálás szokásának programba iktatása. Az év folyamán a felsoroltak mellett a Mag az Újkenyér ünnep szervezésének folyamatába is tevékenyen bekapcsolódik, a főzőversenyt ők szervezik. Az idei évben október 15-ére tervezett, hagyományos kukoricatörés, kukoricanap megrendezése a Mag szervezésében valósul meg, csakúgy, mint a december 6-ai Mikulás-járás a faluban és advent negyedik vasárnapján, a templomban rendezendő ún. meleg tej-lágy kenyér program, amely során a gyermekek kerülnek a figyelem középpontjába.

A tervek szerint 2016-ban rendeltetésének átadásra kerülő zentagunarasi tájházban, amely a Mag gondozása alá esik és ott van székhelyük is, a civil szervezet nyári kültéri rendezvényszervezést is tervez.