2024. március 29., péntek

Mézes reggeli

Egy szabadkai és a csantavéri iskola diákjai már részt vettek a Méhecske Méhészek Egyesülete akciójában – Minden iskola sorra kerül

Az egészséges táplálkozás fontosságára és a méz jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet a szabadkai Méhecske Méhész Egyesület akciója, amely tegnap vette kezdetét a szabadkai Miloš Crnjanski és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolákban. Dragoljub Mati, az egyesület elnöke elmondása szerint, az elkövetkező két hétben minden szabadkai általános iskolát meglátogatnak, a cél pedig, hogy a programot a szerbiai egyesület is átvegye, vagyis az egész országra kiterjesszék.

Az iskolákban bemutatták a méhészeti kellékeket, a gyermekeknek pedig a méhek csodálatos világáról meséltek, és arról, mennyire fontos feladatot látnak el ezek a rovarok a mindennapokban. A méhészek arra is felhívták a figyelmet, nem kell félni a méhektől, ha mégis megcsípnének bennünket, a csípés kezelési módját is elmesélték.

A Miloš Crnjanski és a Hunyadi János Általános Iskolákban is készítettek tablókat, képeket a gyerekek, amelyek a mézhez köthetőek, s ezek a pannók az akció végén megmérettetnek egymás között, illetve mindegyik megtekinthető lesz a szabadkai Méznapok című rendezvényen. Az iskolák színvonalas műsorral, énekkel, előadásokkal készültek.

A mézről tartott előadás végén a részvevő gyerekek, az egyesületnek és a Meggle Tejgyárnak köszönhetően mézeskenyeret ehettek.

Szedlár Erika, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola igazgatónője lapunknak elmondta, a Visnyeváci Bábity Izabella és Zoran méhészházaspár nagyban hozzájárult a mai rendezvényhez. A tanítónénik foglalkoztak a gyermekekkel, rajzoltak, plakátokat készítettek, amelyekkel a mai napon feldíszítették a tornatermet. Bakos Árpád mézes dalokat tanított be a gyerekeknek, de két mézzel kapcsolatos vers is elhangzott a műsorban.

– Holló Antal nagyon interaktív, lendületes előadást tartott a gyerekeknek, nagyon élvezetes voltr a program, végén pedig mindenki mézes kenyeret ehetett, illetve kis nápoli szeletekre mézet csorgathatott. Minden iskolánkba járó alsós diák részt vett a mai programban, vagyis 210 gyermek – mondta Szedlár Erika igazgatónő, aki hozzátette, az iskola nagy figyelmet fordít az egészséges táplálkozás népszerűsítésére a mindennapokban is.