2024. április 24., szerda

Takarítás a horgosi csárdánál

Vasárnap hulladékgyűjtési akciót tartottak a Rákóczi Szövetség magyarkanizsai és kispiaci tagjai, karöltve a Magyarkanizsai Természetjáró Egyesülettel.

A cél a horgosi Szelevényi-erdőben található tanyacsárdának és környékének a megtisztítása volt. A dédapáink hajdanvolt vérbő, bivalyerős bácskaiságának talán legegyedülállóbb építészeti emléke a migránsáradat következtében megtelt szeméthegyekkel, ezért volt szükség az összefogásra. A kommunális közvállalat ugyan jó munkát végzett, de mindenhová ők se tudtak eljutni.

– Az erdő egyes részén uralkodó méltatlan állapoton kívántunk változtatni. A magyarság öntudatának erősítése mellett a szövetségünk, mint civil szervezet, környezeti problémákkal is foglalkozik, azaz környezettudatos tevékenységet is végzünk. Lakossági bejelentés nyomán döntöttünk úgy, hogy munkaakció keretében kívül és belül megtisztítjuk a csárdát. Délelőtt 9 órakor egytucatnyian érkeztünk néhány horgosi szimpatizánssal egyetemben a színhelyre. Noha fokozottan védett területen jártunk, mélyen elszomorított bennünket az, amivel ott szembesültünk. Az ajtó fel volt törve, a csárdában szemét szemét hátán, a falak pedig kívül-belül tele voltak firkálva ismeretlen mázolmányokkal. A legfájóbb talán az volt, hogy a csárdán a szándékos gyújtogatás jeleit fedeztük föl – mondta el Pósa Károly, a szövetség elnöke.

A több órán át tartó akció végére mintegy húsz szemeteszsák telt meg bomló ruhaneművel, műanyag szeméttel, papírral, amit a kommunális közvállalat emberei másnap elszállítottak.