2024. március 28., csütörtök
PROSPERITATI ALAPÍTVÁNY

Pályázatismertető Székelykevén

Szerdán este Székelykevén lakossági fórumon ismertették a Prosperitati Alapítvány első pályázati körének a részleteit. A helybeli moziteremben szép számban megjelent érdeklődőknek Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár, Fehér László, a Prosperitati Alapítvány Intéző Bizottságának a tagja és Kovács Dianna, az Alapítvány nagybecskereki területi irodájának a munkatársa mondtak ismertetőt. Az elhangzott kérdésekből ítélve a mezőgazdasági gépállomány felújítása mellett Székelykevén nagy érdeklődés van a méhészet bővítése és a falusi turizmus fejlesztése iránt is.

Nagy volt az érdeklődés Székelykevén is (Fotó: Kecskés István)

Nagy volt az érdeklődés Székelykevén is (Fotó: Kecskés István)

– Néhány bánsági lakossági fórum után azt tudom levonni, hogy az emberek bizakodnak, reményt látnak ezekben a pályázatokban, érdeklődnek. Azért jönnek el elsősorban ezekre a közösségi találkozókra, hogy első kézből kapjanak információt arról, hogy milyenek a pályázatok, milyenek a föltételek. Fölbátorodva, az általános bevezetők után kérdéseket tesznek föl. Az is jó, hogy a jelenlevők – általában mezőgazdasági termelők, vagy fiatalok, akik a házvásárlás után érdeklődnek, illetve kisvállalkozók – azt is elmondják, hogy még milyen igényeik vannak. Tehát, hogy ezeken a pályázatokon kívül, a jövőben miben reménykednek, mi az, ami leginkább segítené az itthon maradásukat – nyilatkozta Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke.
Székelykevén 2003-ban indult be a falusi turizmus. A kezdeményezője Dani Ernő, akinek a családi vállalkozása már 28 éve foglalkozik vendéglátással. Ennek a tevékenységnek már megvan az eredménye, hiszen több falubeli család is fogad vendégeket. Évente háromezer, zömében magyarországi vendég érkezik a legdélebbi magyarlakta településre. Időnként gondot okoz az elszállásolásuk, mivel néhány család időközben elköltözött a faluból. Tehát bővíteni kellene a kapacitásokat, de mint ahogy Dani Ernő, az Ökorurális Vendégfogadó Házigazdák Egyesületének az elnöke mondja, szükség lenne a szolgáltatás színvonalának a növelésére is. Az ide érkező vendégek már igényesebbek, és elvárják, hogy legyenek olyan tartalmak a vendéglátók ajánlataiban, amelyek nem pusztán a szállásról és az étkezésről szólnak. Az anyaország által felkínált segély pedig szerinte egy jó alkalom lenne arra, hogy ezeket a bővítéseket és változásokat megvalósítsák.
A mezőgazdasági gépek átlagéletkora húsz-harminc év fölötti. Az anyaországi támogatásnak köszönhetően ez most megváltozhat. Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár értékelése szerint a gazdák és a termelők bíznak abban, hogy a pályázatok a számukra megfelelők lesznek, és a programok, melyek a pályázati kiírásban szerepelnek, teljes egészében kielégítik azt az igényt, melyre a gazdáknak szükségük van.
Székelykevén a bukovinai székelyek leszármazottai élnek. Az idén ünnepelik idetelepítésüknek a 130. évfordulóját. A településen élőknek a nagy többsége ma is magyar nemzetiségű. A helybeli általános iskolában is magyar nyelven folyik a tanítás. De, mint, ahogy Mákszem Ferenc tanácselnök mondja, sajnos kevés gyerek van. Mert az elvándorlás a gyerekeket is elvitte magával. Fölmérések szerint az elmúlt években mintegy ötszáz személy hagyta el a települést. Jelenleg kétezren élnek a faluban, de az elvándorlás tovább folyik. Bíznak abban, hogy a kilátásba helyezett támogatásoknak köszönhetően ezt sikerül majd lelassítani.