2024. április 20., szombat

„Hága tisztelje Szerbiát”

A szerbiai államvezetés képviselői a hágai törvényszék magatartását nehezményezik

A hágai törvényszék kérésével kapcsolatban, hogy a Szerb Radikális Párt három tagjának – Vjerica Radeta, Petar Jojić és Jovo Ostojić – letartóztatásáig és kiadatásáig Szerbia kéthetente köteles jelentést küldeni ez irányú tevékenységéről a bíróságnak, Aleksandar Vučić kormányfő felszólította Hágát, hogy végre kezdjék el tisztelni Szerbiát.

Mint hozzátette, a két nappal ezelőtt elhunyt Zdravko Tolimir élete sokkal fontosabb a törvényszék utasításainál. Amikor a hágai törvényszék elkezdi tisztelni Szerbiát, a kormány elkezd tárgyalni követeléseikről, nyomatékosította Vučić.

A szóban forgó radikális politikusok letartóztatását és kiadatását a hágai törvényszék tavaly januárban kérte Szerbiától. A most kért jelentésekben a szerbiai illetékeseknek arról kellene nyilatkozniuk, hogy mit tesznek a három személy letartóztatásának ügyében. A politikusokat a Vojislav Šešelj ügyével kapcsolatos megfélemlítéssel, lefizetéssel, a tanúk befolyásolásával és a bíróság megsértésével vádolják.

A szóban forgó ügyben megtartott tárgyaláson a bírói tanács szerdán megállapította, Szerbia az utóbbi egy évben nem reagált a törvényszék utasítására és nem szolgáltatta ki a kért személyeket. A tárgyaláson Saša Obradović, Szerbia hágai jogi csapatának koordinátora is részt vett és megpróbálta feltenni a kérdést, hogy pontosan milyen lépéseket nem tett meg Szerbia. A hírügynökségi tudósítások szerint a bírói tanács elnöke szavába vágott és megismételte a megállapítást, hogy Szerbia semmit nem tett a szóban forgó ügyben.

Vučić miniszterelnökhöz hasonlóan Rasim Ljajić, a hágai törvényszékkel együttműködő nemzeti tanács elnöke is tiszteletteljes magatartásra szólította fel Hágát.

– Szerbia a lehető legaktívabban kíván együttműködni a hágai törvényszékkel, ugyanakkor a másik félnek legalább részben tiszteletet kell tanúsítani irányunkban. Szerbia jogi képviselőjét a tárgyaláson meg sem voltak hajlandók hallgatni, szavába vágtak. Ez elfogadhatatlan magatartás – fogalmazott Ljajić.

A három radikális politikus letartóztatásával kapcsolatban Ljajić elmondta, hogy a törvényszék mandátuma idén márciusban lejár, ezért részükről az idegesség, aminek árát Szerbia fizeti meg.

Kollégái véleményét Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter is osztja. Szerinte Hága úgy viselkedik Szerbiával, mintha az ország valamiféle gyarmat lenne és Hága fennhatósága alá tartozna. Szerbia önálló és szabad ország, így senki nem viselkedhet úgy vele, mint ahogyan azt a hágai törvényszék teszi, húzta alá a miniszter, aki szerint a szerdai tárgyaláson történtek, illetve a Szerbia jogi képviselőjével szembeni magatartás a nemzetközi jog és a hágai törvényszék szégyene.

– A hágai törvényszéknek az volt a feladata, hogy kibékítse a volt Jugoszlávia népeit és megb­üntesse a gaztevőket. Most, amikor mandátuma végéhez közeledik a törvényszék, egyértelműen látható, hogy semmit nem tett a megbékélés tekintetében és a gaztevőket sem büntette meg. Főleg nem azokat, akik szerbek ellen követtek el bűncselekményeket – magyarázta Vulin.