2024. április 25., csütörtök

Mire kapható támogatás a gazdaságfejlesztési program keretében?

Nagy érdeklődés mellett tartottak lakossági fórumot Csókán

Tegnap este Csókán a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában nagy érdeklődés mellett tartottak lakossági fórumot, amelynek témája a vajdasági magyarságot e pillanatban leginkább foglalkoztató magyarországi gazdasági támogatásra kiírt pályázati lehetőségek ismertetése volt.

Nagy érdeklődés mellett tartottak lakossági fórumot Csókán (Gergely Árpád felvétele)

Nagy érdeklődés mellett tartottak lakossági fórumot Csókán (Gergely Árpád felvétele)

Ki mire és hogyan kaphat támogatást a vajdasági magyarság gazdaságfejlesztési programja keretében? Ez a kérdés érdekelte leginkább a csókai lakossági fórum részvevőit. A kérdésre a fórum vendégei: Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki szervezetének elnöke, Molnár Viktor mezőgazdasági titkárhelyettes, Szegedinszki Krisztián, a Prosperitati Alapítvány zentai irodájának koordinátora igyekeztek válaszokat adni. Az előadókat és az egybegyűlteket Ceglédi Rudolf, Zenta és Balázs Ferenc, Csóka polgármestere, valamint Kormányos László, a VMSZ csókai szervezetének elnöke üdvözölte és tartott bevezető ismertetőt.

A január végén megjelent első pályázati csomag tíz pályázatot tartalmaz, egy ingatlanvásárlási, három vállalkozásfejlesztési és hat mezőgazdaság-fejlesztési pályázatról van szó. A pályázóknak magyar és szerb állampolgársággal kell rendelkezniük, minden esetben 20 százalék önrészt kell biztosítaniuk. Az elnyerhető összeg a mezőgazdaság terén 800 ezer dinár, a vállalkozásfejlesztések esetében 0,5-től 2,5 millió dinár, a pályázat céljától függően. A fiatal házaspárok házvásárlási támogatás címén legfeljebb 1,2 millió dinárt kaphatnak.

A csókai lakossági fórumon szép számban jelentek meg gazdák, vállalkozók, termelők, akik bővebb tájékoztatót hallhattak arról, hogy Magyarország kormánya által hogyan valósul meg a vajdasági magyarság gazdaságfejlesztési programja. Az első pályázati körben lakóházvásárlás támogatására nyílik lehetőségük a fiatal vajdasági magyar házaspároknak vagy házastársi közösségben élőknek. A vállalkozások eszközbeszerzésre és turisztikai fejlesztésekre kaphatnak támogatást. Szabványosításra fél milliót lehet igényelni.

A csókai lakossági fórumon szép számban jelentek meg gazdák, vállalkozók, termelők (Gergely Árpád felvétele)

A csókai lakossági fórumon szép számban jelentek meg gazdák, vállalkozók, termelők (Gergely Árpád felvétele)

A mezőgazdasági támogatásokra 0,8 millió dinárig lehet pályázni, itt is, mint a többi pályázati támogatás esetében, a 20 százalék önrész kötelező. A bejegyzett gazdaságok fóliasátrak, tenyészállatok, jégvédelmi hálók, mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök, valamint öntözőberendezések vásárlására, ültetvények létesítésére pályázhatnak.

Mint az ismertetőn hangsúlyozták, a Prosperitati Alapítványnak a vajdasági magyar mezőgazdasági termelők segítése a célja, továbbá a mikro- és kisvállalkozások gazdasági tevékenységeinek erősítése, valamint, hogy a fiatalokat arra ösztönözzék, hogy falun vásároljanak házat gazdálkodásra alkalmas telekkel, ily módon ösztönözve a szülőföldön maradást. A lakossági fórum részvevői kérdéseket tehettek fel az előadóknak a pályázás feltételeiről és módjáról, a támogatások megvalósításának lehetőségéről.

A csókai potenciális pályázók a Prosperitati Alapítvány zentai irodájában kaphatnak részletesebb felvilágosítást vagy a prosperitati.rs honlapon.

A támogatásból idén 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás kerül kiosztásra, míg jövőre és 2018-ban 7,5-7,5 milliárd forintot irányzott elő a támogatás e formájára Magyarország kormánya. Aki nem nyer az első pályázati körben, még jó eséllyel pályázhat idén, mivel az év során lesznek újabb pályázati kiírások, és a három év során mindenki tud majd részesülni ebből a fejlesztési eszközből.

A lakossági fórum részvevői közül megkérdeztük a hódegyházi Bali Bélát, hogy mire pályázna, elmondta, hogy 18 fejőstehenet tart és a tejtermelés korszerűsítésére szeretne támogatást, annak ellenére, hogy a tejár felvásárlási ára az elmúlt időszakban lecsökkent. Sütő Tibor biológus, de bejegyzett családi gazdaságban műveli szülei földjeit, gépfejlesztésre, kapcsolható eszközök beszerzésére kérne segítséget. Tápai Tibor veje Törökfaluban vállalkozó, de ő jött el a lakossági fórumra, hogy informálódjon a faluturizmus-fejlesztési támogatások részleteiről.