2024. április 19., péntek

A népzene hangszerei

Ezen a címen tartott hangszerbemutatóval egybekötött előadást hétfőn délután a Zentai Alkotóházban igen népes közönség előtt Micsik Béla törökbecsei népművész, valamint Juhász Gyula, a szabadkai Juhász zenekar és Recskó Szabolcs, a zentai Délibáb MME citerazenekarának tagja.

Micsik Béla és a tekerő (Gergely Árpád felvétele)

Micsik Béla és a tekerő (Gergely Árpád felvétele)

Recskó Szabolcs elmondta, hogy ez az előadás is annak a 18 részes sorozatnak a része, amelyet nemrég indítottak a Délibáb MME szervezésével, és amely egészen nyárig fog tartani. Bevezetőjében hangsúlyozta: a zene és a történelem nem választható külön, ezután pedig rövid történeti és földrajzi ismertetőt tartott az ősi időkben gyökerező, mára már világhírűvé vált magyar népzenéről – mivel a zene határtalan, avagy a határ a csillagos ég.

Őt követően Micsik Béla lépett a porondra, aki rendkívül jól kommunikált a jelen lévő diáksereggel – különösen az elöl helyet foglaló alsósokkal –, miközben a furulyáról, a kavalról, a dorombról, a tamburáról és a tekerőről mesélt, időközben természetesen meg is szólaltatva ezeket az instrumentumokat. Ezután Juhász Gyula a húros hangszereket – hegedű, brácsa, bőgő –, Recskó pedig a citerát mutatta be. Fináléként a citerazenekar játszott el a lelkes közönségnek egy dalcsokrot, amelyhez lassan csatlakozott az összes többi jelen lévő muzsikus is különböző hangszerekkel.