2024. március 28., csütörtök

Búcsú a mulatságoktól

Ezernyi fánk várta Felsőhegyen a farsangolókat

Síppal, dobbal és maszkos fölvonulással köszöntek el farsang farkának legvégén, azaz tegnap a felsőhegyi gyerekek a mulatságoktól, mivel – az idén igencsak rövidre szabott vigassági időszakot követően – ma már kezdetét veszi a nagyböjt.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A telet szemmel láthatóan nem a felsőhegyi maskarások űzték el – más években február közepe táján még csikorgó fagyok is szoktak lenni –, hiszen a helyi iskola diákjai ragyogó napsütésben és tavaszias melegben keltek falujárásra. A helyi iskola diákjai hosszabban rótták az utcákat, az óvodások rövidebb szakasszal is megelégedtek.

S míg ők az utcákon télűzés helyett a tavaszt köszönthették, a művelődési otthonban egy tucatnál több asszony gyúrta, sütötte és lekvározta a fánkot. Mint mondták, a helyi pékségtől kapott harminc kiló lisztből készítették a tésztát, húsz liter tejet egy földművestől kaptak ajándékba, a lekvárt pedig ki-ki otthonról hozta, hogy jusson töltelék az ezernyi fánk közepébe. Miután a gyerekek visszatértek körútjukról, lett is keletje a hagyományos farsangi süteménynek, miként az igencsak méretes fazékban főtt teának is. A legötletesebb maskarások pedig külön ajándékot is kaptak.